Οικονομία

Οι εξαγωγείς ζητούν την αναστολή του συμψηφισμού οφειλών με την επιστροφή φόρου

Οι εξαγωγείς ζητούν την αναστολή του συμψηφισμού οφειλών με την επιστροφή φόρου Οι εξαγωγείς ζητούν την αναστολή του συμψηφισμού οφειλών με την επιστροφή φόρου
Οι εξαγωγείς ζητούν την αναστολή του συμψηφισμού οφειλών με την επιστροφή φόρου Να ισχύσει άμεσα προσωρινή αναστολή της νέας διαδικασίας ελέγχου οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για την επιστροφή φόρου, ζητά η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΒΕ, ώς έχει σήμερα η διαδικασία, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εισπράξουν για τους επόμενους τουλάχιστον δύο μήνες επιστροφή φόρων που τούς οφείλονται, δηλαδή χρήματα που έχουν ανάγκη ακόμη και για την καταβολή μισθών!

Σε αυτό το σκηνικό, η αναστολή προτείνεται να ισχύσει μέχρις ότου ετοιμαστούν πλήρως, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, τα απαραίτητα δεδομένα και τα μηχανογραφικά συστήματα και να διασφαλισθεί η συμβατότητα αυτών, ώστε οι διασταυρώσεις και αντίστοιχα ο συμψηφισμός να γίνονται αυτόματα και ηλεκτρονικά, χωρίς καθυστέρηση.

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δρ Κυριάκος Λουφάκης, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη απόφαση επιτάχυνσης της επιστροφής ΦΠΑ σε επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό φορολογικής συμμόρφωσης, η οποία -όπως επισημαίνει- είναι θετική και στο πλαίσιο σχετικών αιτημάτων του Συνδέσμου.

Κατά τον ΣΕΒΕ, ωστόσο, την εφαρμογή των όποιων νέων μέτρων μπλοκάρουν άλλες διαδικασίες, που συνιστούν πισωγύρισμα στη δημόσια διοίκηση, προκαλώντας γραφειοκρατία και αντίστοιχα διαμαρτυρίες και προβλήματα, τόσο στους φορολογούμενους, όσο και στο Δημόσιο. Ως τέτοια διαδικασία αναφέρει αυτή που προβλέπει ότι οι επιστροφές φόρου πρέπει να ελέγχονται από τις ΔΟΥ μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και να γίνονται αυτόματοι συμψηφισμοί ληξιπρόθεσμων οφειλών.

"Στην πράξη διαπιστώνεται ότι οι εμπλεκόμενοι -οι γενικές γραμματείες Δημοσίων Έργων και Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΔΕ και ΓΓΠΣ), το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και τα ασφαλιστικά ταμεία- δεν είχαν την ετοιμότητα για την εφαρμογή του νέου μέτρου με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να καθυστερεί σημαντικά" καταλήγει.