Οικονομία

Τι αλλάζει στις συντάξεις απο το 2015 - Ποιοι γλιτώνουν νέες μειώσεις

Τι αλλάζει στις συντάξεις απο το 2015 - Ποιοι γλιτώνουν νέες μειώσεις Τι αλλάζει στις συντάξεις απο το 2015 - Ποιοι γλιτώνουν νέες μειώσεις
Τι αλλάζει στις συντάξεις απο το 2015 - Ποιοι γλιτώνουν νέες μειώσεις Έως τώρα για τον υπολογισμό σύνταξης γήρατος από το ΙΚΑ, λαμβάνονται υπόψη: το ύψος των αποδοχών του ασφαλισμένου, ο χρόνος ασφάλισής του και η οικογενειακή του κατάσταση. Από τον Ιανουάριο του 2015, θα εφαρμοστεί μικτό σύστημα υπολογισμούστις συντάξεις για τους παλαιότερους ασφαλισμένους.

 Όσο προχωρούν τα έτη όμως τόσο το αναλογικό τμήμα της σύνταξης που θα βασίζεται από τον ατομικό ασφαλιστικό... κουμπαρά του κάθε δικαιούχου, θα επηρεάζει περισσότερο το τελικό ύψος της σύνταξης.

Σήμερα, για τον υπολογισμό της σύνταξης, λαμβάνονται υπόψη:

*Ο μέσος όρος των ετήσιων αποδοχών της καλύτερης πενταετίας μέσα στην τελευταία δεκαετία, η οποία προηγείται του έτους στο οποίο υποβάλλεται η αίτηση συνταξιοδότησης.
*Οι ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων, οι οποίες θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν βάσει συγκεκριμένων πολλαπλασιαστών που προβλέπονται στις αντίστοιχες εγκυκλίους του ΙΚΑ.
*Οι αναπροσαρμοσμένες, σύμφωνα με τα παραπάνω, αποδοχές της «πιο συμφέρουσας» πενταετίας θα πρέπει να αθροιστούν και στην συνεχεια να διαιρεθούν διά των συνολικών μηνών εργασίας που πραγματοποίησε ο εργαζόμενος την πενταετία αυτή. Κατόπιν αυτού, θα προκύψει το ποσό βάσει του οποίου ο εργαζόμενος θα προσδιορίσει την ασφαλιστική του κλάση.
*Όλες οι ημέρες της υποχρεωτικής και προαιρετικής ασφάλισης, εφόσον βέβαια έχουν καταβληθεί συνταξιοδοτικές εισφορές. Στον χρόνο υποχρεωτικής ασφάλισης εντάσσονται οι ημέρες του επιδόματος του ΟΑΕΔ λόγω τοκετού και εφεδρείας στρατού, καθώς και, υπό προϋποθέσεις, της ασθένειας. Για την προσαύξηση της σύνταξης λαμβάνονται υπόψη όλοι οι πλασματικοί χρόνοι οι οποίοι εξαγοράζονται. Εφόσον υπολογιστεί ο συνολικός αριθμός ημερών ασφάλισης, διαιρώντας διά 300 τον μετατρέπουμε σε έτη, καθώς οι προσαυξήσεις λόγω ημερών ασφάλισης γίνονται ανά έτος. Για τον λόγο αυτό στρογγυλοποιείται ο χρόνος ασφάλισης, είτε από εργασία είτε εξαγοράζοντας πλασματικούς χρόνους.
*Ο συντάξιμος μισθός (τεκμαρτός μισθός) και ο συνολικός χρόνος ασφάλισης.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα (άρθ. 1-4 του Ν. 3863/2010), η πλήρης βασική σύνταξη θα ανέρχεται στα 360 ευρώ και προβλέπεται επιπλέον αναλογικό ποσό σύνταξης, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Το αναλογικό ποσό σύνταξης θα υπολογίζεται βάσει των συνολικών αποδοχών από ολόκληρο τον εργάσιμο βίο. Επιπλέον, καταργούνται οι ασφαλιστικές κλάσεις. Οι συντάξεις για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 στο ΙΚΑ, δεν έχουν ουσιαστικά καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού. Το ποσό της βασικής σύνταξης μειώνεται 1/35 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 35 ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου και του 65ου έτους της ηλικίας. Ο συντελεστής για τα συντάξιμα χρόνια που θα διανυθούν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά είναι αυτός που αντιστοιχεί στο τελευταίο πλήρες έτος του συνολικού συντάξιμου χρόνου.

Μικτό σύστημα

Για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2015 και συνταξιοδοτούνται το έτος αυτό, η σύνταξή τους θα αποτελείται από το άθροισμα δύο επιμέρους ποσών.
Τρόπος υπολογισμού για κάθε περίοδο:
α) Το ποσό της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που έχει συμπληρωθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2010 υπολογίζεται με τον παλιό τρόπο, δηλαδή με τις συντάξιμες αποδοχές των πέντε καλύτερων ετών της τελευταίας δεκαετίας. Όταν λέμε δεκαετία, εννοούμε αυτή που λήγει μέχρι το τέλος του προηγούμενου της υποβολής της αίτησης έτους.
β) Το ποσό της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που συμπληρώνεται από 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, υπολογίζεται με τις συντάξιμες αποδοχές όλης της περιόδου μέχρι και τον προηγούμενο μήνα από εκείνον της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Όσο θα προχωρούν τα έτη, το χρονικό διάστημα πριν από το 2010 θα μειώνεται και αντίστοιχα θα αυξάνεται το διάστημα ασφάλισης από το 2011 και μετά. Συνεπώς θα αλλάζει το ύψος της τελικής σύνταξης.

Οι κατηγορίες των ασφαλισμένων που βάσει νόμου δεν θα έχουν καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, είτε συνταξιοδοτηθούν το 2014 με αναστολή είτε συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015 είναι οι κάτωθι:

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα (25ετία) ως το 2010, καθώς δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους ακόμη και αν προχωρήσουν μετά το 2015, όπως προβλέπει ο νόμος 3865/10 (νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη).

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με συμπληρωμένη την 25ετία τα έτη 2011 και 2012, ή το 2013 και το 2014, καθώς μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015 χωρίς να έχουν αλλαγή στον υπολογισμό της σύνταξής τους.

Οι ένστολοι που συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης (20 – 25έτη) ως την 31η Δεκεμβρίου 2014 και βάσει νόμου (3865/10) έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα, άρα δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές ακόμη και αν συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015.

Οι ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών που έχουν 25ετία ως το 2012 αλλά συμπληρώνουν το όριο ηλικίας μέσα στο 2015, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με αναστολή, κλειδώνοντας από φέτος το ποσό της σύνταξής τους με ευνοϊκότερο υπολογισμό.

Οι υπάλληλοι που υπηρετούν στα Νομικά πρόσωπα του Δημοσίου (ΟΑΕΔ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, δημόσια ιδρύματα κ.λπ.) έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν είτε με τις διατάξεις του ΙΚΑ είτε με του Δημοσίου. Συνήθως επιλέγουν τις διατάξεις του ΙΚΑ γιατί παίρνουν μεγαλύτερη σύνταξη. Οσοι αποχωρούν φέτος με τις διατάξεις του ΙΚΑ θα πρέπει να έχουν και συμπληρωμένη την ηλικία συνταξιοδότησης, διαφορετικά, αν δηλαδή η ηλικία συμπληρώνεται το 2015, η σύνταξή τους θα βγει με τον νέο τρόπο υπολογισμού και θα είναι μικρότερη.

Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, οι οποίοι και εξαιρούνται ρητώς από τις αλλαγές του 2015 ως προς τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Οι γυναίκες που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ και κυρίως όσες συνταξιοδοτούνται κάτω από τα 55.