Οικονομία

Eurobank: Χρειάζεται μεγαλύτερος ρυθμός πτώσης της ανεργίας

Eurobank: Χρειάζεται μεγαλύτερος ρυθμός πτώσης της ανεργίας
Eurobank: Χρειάζεται μεγαλύτερος ρυθμός πτώσης της ανεργίας Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Η μείωση του ποσοστού ανεργίας που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες, δεν πραγματοποιείται με τόσο μεγάλο ρυθμό για να προκαλέσει αποκλιμάκωση του φαινομένου και να περιορίσει δραστικά τους ανέργους στη χώρα.

Στο ενδεχόμενο που δεν υπάρξει σημαντική αύξηση στο ρυθμό πτώσης, δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 20% πριν από το 2019. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Eurobank στο οποίο αναφέρεται ότι το 26,35% που καταγράφηκε ως ποσοστό ανεργίας στη χώρα, τον Ιούλιο, δείχνει μια μείωση που σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, ισοδυναμεί με πτώση 1,45 ποσοστιαίων μονάδων. Η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι εάν παραμείνει σταθερός αυτός ο ρυθμός πτώσης τότε θα χρειαστούν 4,5 χρόνια για να υποχωρήσει το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 20% και ειδικότερα αυτό θα συμβεί τον Ιανουάριο του 2019 (19,94%). Στην περίπτωση που η ετήσια μεταβολή επιταχυνθεί και φτάσει τις 2 ποσοστιαίες μονάδες, τότε το αντίστοιχο χρονικό διάστημα μειώνεται στα 3 χρόνια (Αύγουστος 2017, 19,76%). Εάν η ετήσια μεταβολή φτάσει τις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, τότε το χρονικό διάστημα μειώνεται περαιτέρω στα 2,4 χρόνια (Δεκέμβριος 2016, 19,8%).

Το υψηλό ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων είναι επίσης ένας επιπλέον αρνητικός παράγοντας για την ανάκαμψη και την αύξηση της παραγωγικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1.281.700 ανέργους, το 74% δηλαδή περίπου 948.400 άνεργοι, βρίσκονται χωρίς δουλειά χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών. Ενδεικτικό του πόσο έντονη είναι η αύξηση των μακροχρόνια ανέργων στην Ελλάδα, είναι το γεγονός ότι σε σύγκριση με μια άλλη χώρα της ΕΕ, την Ισπανία, που αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα, η διαφορά είναι χαοτική. Ειδικότερα, στις αρχές του 2011 η διαφορά των μακροχρόνια ανέργων μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας ήταν μόλις στις 3 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή 45% για την Ελλάδα και 42% για την Ισπανία, μέσα σε μία τριετία η κατάσταση αντιστράφηκε εντελώς. Σύμφωνα με στοιχεία του 2ου τριμήνου του τρέχοντος έτους, υπάρχει μια διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων, δηλαδή 74% μακροχρόνια άνεργοι στην Ελλάδα, 54% στην Ισπανία.

Εκτός από την καταπολέμηση της ανεργίας, η Eurobank επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει προσήλωση  στη δημοσιονομική εξυγίανση, στην αύξηση της αξιοπιστίας στην άσκηση της οικονομικής (συνεπείς και εφικτές εξαγγελίες) και προοπτική για βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση.