Οικονομία

Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης

Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που αφορά τον τρόπο υπολογισμού των εξόδων που πρόκειται να επιστραφούν σε ασφαλισμένους στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης, υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, Υγείας, Μάκης Βορίδης και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

 Με τον όρο «διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη» εννοείται η υγειονομική περίθαλψη που παρέχεται ή συνταγογραφείται σε κράτος – μέλος διάφορο από το κράτος – μέλος ασφάλισης. Ως ασφαλισμένοι μπορούν να είναι οι ίδιοι οι ασθενείς αλλά και μέλη των οικογενειών τους και των διαδόχων τους. Έξοδα διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης θεωρούνται τα καταβληθέντα ποσά για παροχή υπηρεσιών είτε με, είτε χωρίς πρότερη έγκριση.

Για τον υπολογισμό των εξόδων που πρόκειται να επιστραφούν σε όσους ασφαλισμένους έλαβαν διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, ο ΕΟΠΥΥ αναρτά στο διαδικτυακό του τόπο τις κρατικές τιμές, με τις οποίες αποζημιώνει ο φορέας τις αντίστοιχες δαπάνες. Τα κριτήρια υπολογισμού, λαμβάνουν υπόψη σε πρώτη φάση ότι η μέση διάρκεια νοσηλείας είναι μεγαλύτερη της μίας ημέρας. Οι ιατρικές πράξεις αποζημιώνονται με βάση το ημερήσιο νοσήλιο. Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια επιτροπή κρίνει για την επιστροφή χρημάτων. Εάν πρόκειται για περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων, η θεραπεία των οποίων χρήζει πρότερης έγκρισης, η αποζημίωση γίνεται με βάση τον ΕΟΠΥΥ. Τυχόν αιτήματα ασφαλισμένων από τις 9.12.2013 και έως την έκδοση της συγκεκριμένης ΚΥΑ, θα μπορούν να εξεταστούν με βάση την παρούσα Υπουργική Απόφαση.

NETWORK