Διεθνή

Μάχες της Χεζμπολάχ με τους επίλεκτους της 98ης Μεραρχίας στα σύνορα του Λιβάνου

Μάχες της Χεζμπολάχ με τους επίλεκτους της 98ης Μεραρχίας στα σύνορα του Λιβάνου
Η επιχείρηση «Βόρεια Βέλη» θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας νέας στοχευμένης εκστρατείας των IDF κατά της Χεζμπολάχ. Η ιστορία ωστόσο δείχνει ότι όσο εύκολα εισβάλλουν τα ισραηλινά στρατεύματα στον Λίβανο, άλλο τόσο δύσκολα φεύγουν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Τελ Αβίβ μιλά για «περιορισμένες και στοχευμένες» στρατιωτικές επιχειρήσεις σε μία ζώνη. Με παρόμοια γλώσσα είχαν ανακοινώσει οι IDF την εισβολή στη Γάζα πριν περίπου ένα χρόνο.

Δημοσιογράφοι του BBC ρώτησαν σχετικά τον αντισυνταγματάρχη Peter Lerner, εκπρόσωπο των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας: Στη Γάζα, εξηγεί, ο στόχος είναι να διαλυθεί η Χαμάς ως κυβερνητική αρχή. Στον Λίβανο η επιχείρηση είναι «πολύ πιο στενά επικεντρωμένη στις άμεσες απειλές που τίθενται για τους Ισραηλινούς πολίτες».

«Το Ισραήλ εισέβαλε σε μια κυρίαρχη χώρα», επιμένουν οι Βρετανοί με τον Lerner να απαντά ότι η Χεζμπολάχ ξεκίνησε «τον δικό της πόλεμο» στις 8 Οκτωβρίου, εκτοξεύοντας ρουκέτες και εκτοπίζοντας δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς.

29306094_163d4.jpg

Η τελευταία ενέργεια ακολουθεί έναν «χρόνο διαπραγματεύσεων» προκειμένου να κατορθώσουμε να επαναφέρουμε τους πολίτες του Ισραήλ στα σπίτια τους, επιμένει. «Όχι, δεν υπάρχει σχέδιο για την κατάληψη [του Λιβάνου], το σχέδιο είναι να διαλύσουμε την υποδομή που δημιούργησε η Χεζμπολάχ για να σκοτώνει Ισραηλινούς».

Νωρίτερα οι IDF είχαν ανακοινώσει «περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες χερσαίες επιδρομές με βάση ακριβείς πληροφορίες εναντίον τρομοκρατικών στόχων και υποδομών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται σε χωριά κοντά στα σύνορα και αποτελούν άμεση απειλή για τις ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ».

Ανακοινώνοντας τις χερσαίες επιδρομές στο νότιο Λίβανο, το Ισραήλ είπε ότι η εκστρατεία, που ονομάζεται «Επιχείρηση Βόρεια Βέλη», θα συνεχιστεί ανάλογα με την εικόνα στο πεδίο και «παράλληλα με τις μάχες στη Γάζα και σε άλλα πεδία».

Σε αυτήν μετέχουν στρατιώτες της 98ης Μεραρχίας, η οποία αποτελείται από «επίλεκτες» χερσαίες δυνάμεις, που είχαν αναπτυχθεί προηγουμένως στη Γάζα για μήνες.

{https://x.com/IDF/status/1840986613029224748}

Μάχες στη «κλειστή στρατιωτική ζώνη», σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε νωρίτερα την Τρίτη πως επιτέθηκε σε ισραηλινά στρατεύματα στην μεθοριακή πόλη Μετούλα. Ένα «μπαράζ ρουκετών» εξαπολύθηκε στις 08:05 (06:05 ώρα Ελλάδας), αναφέρει ανακοίνωση της οργάνωσης, καθώς και πυρά πυροβολικού 25 λεπτά νωρίτερα.

Σημειώνεται πως ο ισραηλινός στρατός κήρυξε χθες τις περιοχές γύρω από τις Metula, Misgav Am και Kfar Giladi στο βόρειο Ισραήλ ως «κλειστή στρατιωτική ζώνη», απαγορεύοντας την πρόσβαση στην περιοχή.

Μόλις πριν μισή ώρα, πάλι, ήχησαν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις IDF ένας αριθμός βλημάτων πέρασε από το Λίβανο προς το κέντρο της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της μητροπολιτικής περιοχής του Τελ Αβίβ. Μερικά απο αυτά αναχαιτίστηκαν, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

{https://x.com/IDF/status/1841034203170734447}

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις εξέδωσαν προειδοποίηση σε κατοίκους του νότιου Λιβάνου να εκκενώσουν λόγω «σφοδρών συγκρούσεων» στην περιοχή.

Ισραηλινός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ πως χρησιμοποιεί συγκροτήματα κατοικιών και αμάχους «ως ανθρώπινες ασπίδες» για να εξαπολύσει επιθέσεις κατά των ισραηλινών στρατευμάτων.

«Επείγουσα προειδοποίηση προς τους κατοίκους του νότιου Λιβάνου. Σοβαρές μάχες λαμβάνουν χώρα στο νότιο Λίβανο», ανέφερε στο Χ. Οι πολίτες καλούνται να μην μετακινήσουν τα οχήματά τους προς τη νότια περιοχή του ποταμού Λιτάνι. «Η προειδοποίηση αυτή ισχύει μέχρι νεωτέρας».

Η προειδοποίηση θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκοπεύουν να επιτεθούν σε περιοχές νότια του ποταμού - έκτασης περίπου 850 τετραγωνικών χιλιομέτρων που φιλοξενούν περίπου 20.000 κατοίκους.

lebanos_40ac6.jpg

Ανθρωπιστική καταστροφή στον Λίβανο

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι, ο Λίβανος βρίσκεται αντιμέτωπος «με μια από τις πιο επικίνδυνες φάσεις της ιστορίας του».

Η χώρα συνεργάζεται με τα θεσμικά όργανα των Ηνωμένων Εθνών «για να διασφαλίσει τις βασικές ανάγκες των εκτοπισμένων», δήλωσε ο Μικάτι την Τρίτη απεύθυνοντας έκκληση «σε όλους σας να συνεχίσετε να στέκεστε στο πλευρό μας και να μας βοηθήσετε να προστατεύσουμε τον λαό μας με αξιοπρέπεια μέχρι να μπορέσει να επιστρέψει με ασφάλεια στα σπίτια και τις πόλεις του».

Οι εκτοπισμένοι στον Λίβανο ξεπερνούν πλέον τους αντίστοιχους στον πόλεμο του 2006, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στη χώρα. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν ξεριζωθεί - το 90% από αυτούς την τελευταία εβδομάδα.

Περισσότεροι από 160.000 έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε καταυλισμούς, ενώ πάνω από 100.000 έχουν διαφύγει στη Συρία. Όσοι κατέφυγαν στην Βηρυτό, προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν στέγη.

29306037_86d0c.jpg

Με πληροφορίες από BBC, Washington Post και Sky News