Οικονομία

Οι προϋποθέσεις για την ίδρυση Μονάδων προστασίας παιδιών

Οι προϋποθέσεις για την ίδρυση Μονάδων προστασίας παιδιών Οι προϋποθέσεις για την ίδρυση Μονάδων προστασίας παιδιών
Οι προϋποθέσεις για την ίδρυση Μονάδων προστασίας παιδιών Τις προϋποθέσεις Ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Προστασίας Παιδιoύ από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ιδρύματα, Φιλανθρωπικά Σωματεία, Εκκλησιαστικά Ιδρύματα, Οργανώσεις προσώπων και γενικά φορείς μη υπαγόμενoυς στο δημόσιο τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Εργασίας κ.Κεγκέρογλου

Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπoυργού Εργασίας ως Μονάδες Προστασίας Παιδιού νοούνται οι δομές μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που οργανώνονται και λειτουργούν με ίδια μέσα από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ιδρύματα, Φιλανθρωπικά Σωματεία, Εκκλησιαστικά Ιδρύματα, Οργανώσεις Προσώπων κ.α.) και φιλοξενούν βρέφη, παιδιά και έφηβους από τη γέννησή τους μέχρι την ηλικία 18 ετών. Κατ' εξαίρεση μπορεί να παρατείνεται η φιλοξενία και η παροχή στήριξης των νέων που υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον συνεχίζουν τις σπουδές τους ή κρίνεται από την επιστημονική επιτροπή της Μονάδας, ότι δεν είναι ακόμη έτοιμοι για ανεξάρτητη διαβίωση, μέχρι την ηλικία των 25 ετών.

Σκοπός των Μονάδων Προστασίας Παιδιού είναι, η παροχή φροντίδας, φιλοξενίας, ψυχοκοινωνικής στήριξης καθώς και η εξασφάλιση ομαλής ένταξης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης των φιλοξενουμένων που:
- αποδεδειγμένα στερούνται κατάλληλου οικογενειακού περιβάλλοντος ή
- έχουν εγκαταλειφθεί ή
- η φυσική οικογένεια αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς αυτά, έχοντας ως προτεραιότητα την προαγωγή, την προστασία και τον σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού όπως κυρώθηκε με τον Ν. 2101/1992.

Οι Μονάδες Προστασίας Παιδιού ανάλογα με την ηλικία των φιλοξενουμένων διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
- Βρεφική/Νηπιακή Μονάδα:

Η Βρεφική/Νηπιακή Μονάδα φιλοξενεί παιδιά ηλικίας 0 έως 5 ετών και έχει τα παρακάτω Τμήματα:

α. Βρεφικό: για βρέφη από τη γέννησή τους μέχρι και 2 ετών.

β. Νηπιακό: για νήπια από 2 ετών μέχρι και την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση (και 5 ετών)
- Παιδική Μονάδα:

Η Παιδική Μονάδα φιλοξενεί παιδιά ηλικίας από 5 ετών έως και 12 ετών
- Προεφηβική και Εφηβική Μονάδα:

Η Προεφηβική και Εφηβική Μονάδα φιλοξενεί παιδιά ηλικίας από 12 έως 18 ετών ή μέχρι την αποχώρησή τους από τη Μονάδα και έχει τα παρακάτω Τμήματα:

α. Το Προεφηβικό Τμήμα: για παιδιά από 12 ετών μέχρι και 15 ετών

β. Το Εφηβικό Τμήμα: για εφήβους από 15 ετών μέχρι και 18 ετών ή μέχρι την αποχώρησή τους από τη Μονάδα.
- Ξενώνας φιλοξενίας νέων από 18 μέχρι και 25 ετών.

Οι ανωτέρω Μονάδες Προστασίας Παιδιών και Νέων
εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 2345/1995 άρθρο 1 παρ. 4 «Θεσμός Κοινωνικού Συμβούλου».

Η Μονάδα έχει την ευθύνη να παρέχει:
- Υγιεινή και ασφαλή παραμονή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε ηλικίας φιλοξενουμένων παιδιών, σε κτίριο κατασκευασμένο σύμφωνα με τις ισχύουσες κατασκευαστικές διατάξεις.
- Πλήρη φιλοξενία (στέγη, τροφή, ένδυση, εκπαιδευτικό υλικό, ψυχαγωγικές δραστηριότητες κ.α).
- Εξασφάλιση πλήρους ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας καθώς ψυχολογική βοήθεια ανάλογα με την ηλικία.
- Εκπαίδευση, ενισχυτική διδασκαλία όπου αυτό απαιτείται, εκμάθηση ξένων γλωσσών, αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες κ.α.
- Καλλιέργεια όλων των πλευρών του ανθρώπινου ψυχισμού, της νόησης, του συναισθήματος και της βούλησης.
- Νομική συνδρομή στις περιπτώσεις που απαιτείται.
- Εβδομαδιαίο βοήθημα (μικροποσό) ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του φιλοξενούμενου.
Η εισαγωγή του φιλοξενούμενου στη Μονάδα πραγματοποιείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Ι.Δ. μετά από εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής της Μονάδας.

2. Η παρεχόμενη προστασία στα παιδιά και στις οικογένειές τους πρέπει να αποβλέπει πρωτίστως στην εξομάλυνση κατά το δυνατόν των δυσλειτουργιών της οικογένειας και των συνθηκών ζωής της έτσι ώστε να διευκολυνθεί η φυσική ψυχολογική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού μέσα σ' αυτή, ή να επιτευχθεί η επάνοδος του παιδιού σ' αυτήν.

3. Σε κάθε περίπτωση η παραμονή των παιδιών στη Μονάδα, θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν βραχεία, για όσο διάστημα οι ανάγκες του παιδιού το επιβάλλουν και να επιδιώκεται η οικογενειακή του αποκατάσταση.

4. Στις περιπτώσεις μη κατάλληλου οικογενειακού περιβάλλοντος ή ελλείψει αυτού ή αδυναμίας των γονέων να φροντίσουν τα παιδιά τους, η Κοινωνική Υπηρεσία της Μονάδας σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας, η οποία έχει την αρμοδιότητα διεξαγωγής Κοινωνικής έρευνας μεριμνούν για την κοινωνική τους φροντίδα και αποκατάσταση σε μόνιμο οικογενειακό περιβάλλον μέσω της μακρόχρονης αναδοχής και σε όσες περιπτώσεις επιβάλλεται λόγω των αναγκών των παιδιών, με την ένταξή τους σε κατάλληλα προγράμματα. Σε όλες τις σχετικές αποφάσεις προέχει πάντοτε το συμφέρον του παιδιού.

5. Για κάθε προστατευόμενο παιδί ή έφηβο πρέπει να εκπονείται ατομικό πρόγραμμα κοινωνικής φροντίδας και αποκατάστασης. Ο ατομικός σχεδιασμός για κάθε παιδί ή έφηβο αξιολογείται διαρκώς, όποτε απαιτείται και τουλάχιστον μία φορά κάθε εξάμηνο.

6. Κάθε Μονάδα τηρεί Μητρώο και ατομικό φάκελο για κάθε προστατευόμενο παιδί, στο οποίο αναγράφονται όλα τα στοιχεία του παιδιού, παράλληλα δίνονται τα στοιχεία του παιδιού στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για εγγραφή τους στο e-pronoia.

Όλα τα στοιχεία που αφορούν τα παιδιά τηρούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και με τις περί απορρήτου διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας.

Άρθρο 3
Προϋποθέσεις εισαγωγής παιδιών - Δικαιολογητικά

Για την εισαγωγή των φιλοξενούμενων απαιτούνται:
- Αίτηση των γονέων ή κηδεμόνων/Εκθεση κοινωνικής έρευνας της Κοινωνικής Υπηρεσίας του τόπου διαμονής
των γονέων ή κηδεμόνων ή του φορέα υποδοχής
- Απόφαση του αρμόδιου Εισαγγελέα η οποία συνοδεύεται από έκθεση κοινωνικής έρευνας Δημόσιας Υπηρεσίας
- Ιατρική βεβαίωση ότι το παιδί δεν πάσχει από μεταδιδόμενο νόσημα ή πιστοποιημένη ψυχική νόσο ή βαριά νοητική στέρηση ή βαριά σωματική αναπηρία (εγκεφαλική παράλυση, τετραπληγία κ.α.).

Τα ανωτέρω δικαιολογητικά θέτονται υπόψη του Δ.Σ. του Ν.Π.Ι.Δ. από την επιστημονική επιτροπή της Μονάδας για την εισαγωγή του στο πρόγραμμα.

Η Μονάδα οφείλει να αναζητήσει και τα παρακάτω δικαιολογητικά τα οποία στη συνέχεια τοποθετούνται στον ατομικό φάκελο του παιδιού όπως:
- Αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης γέννησης του παιδιού ή πιστοποιητικό γέννησης
- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
- Πιστοποιητικό υγείας και αντίγραφα πρόσφατων ιατρικών εξετάσεων
- Παιδοψυχιατρική Εκτίμηση ότι είναι ψυχικά υγιές
- Βιβλιάριο υγείας ή καρτέλα εμβολιασμών
- Πιστοποιητικό ή βεβαίωση της σχολικής μονάδας στην οποία ήταν ενταγμένο το παιδί την τρέχουσα κάθε φορά σχολική χρονιά.

Η απόφαση εκτός από τα παραπάνω προβλέπει το Πλαίσιο Συνεργασίας των γονέων και κηδεμόνων με τη Μονάδα, όλες τις λεπτομέρειες για την Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας αλλά και όλες τις προυποθέσεις για την λειτουργία των μονάδων

Δείτε εδώ όλη την απόφαση