Οικονομία

Εμπλοκή με το δωρόσημο του ΙΚΑ

Εμπλοκή με το δωρόσημο του ΙΚΑ Εμπλοκή με το δωρόσημο του ΙΚΑ
Εμπλοκή με το δωρόσημο του ΙΚΑ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Προβλήματα στην καταβολή του δωρόσημου στους ασφαλισμένους οικοδόμους αντιμετωπίζει το ΙΚΑ, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν καταβληθεί στο σύνολό τους οι ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με έγγραφο της διοίκησης του Ιδρύματος, ζητείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες στα κατά τόπους υποκαταστήματα, να πραγματοποιούν όλους τους ελέγχους δηλωθέντων – καταβληθέντων (ΕΔΚ) ενσήμων, χωρίς την παραμικρή εξαίρεση.

Μόνο μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου στις κατατεθειμένες ΑΠΔ και μόνο εάν δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, το ΙΚΑ θα μπορεί να καταβάλλει το δωρόσημο στους δικαιούχους. 

Στο ίδιο έγγραφο γίνεται λόγος για «μεγάλα προβλήματα» που διαπιστώθηκαν κατά την καταβολή του δωρόσημου για το β’ τετράμηνο του έτους, καθώς πολλά υποκαταστήματα δεν προέβησαν σε «διορθώσεις λαθών, με αποτέλεσμα να μην ενημερωθεί η ασφαλιστική ιστορία των απασχολουμένων».

Η διοίκηση του Ιδρύματος ζητεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν στις εξής ενέργειες:
*Να εκτυπώσουν αμέσως τις καταστάσεις ΑΠΔ που δεν έχουν συμπεριληφθεί σε ΕΔΚ για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.
*Να εντοπίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν και εμποδίζουν τη διενέργεια ΕΔΚ για κάθε Αριθμό Μητρώου ξεχωριστά.
*Να επιλύσουν τα προβλήματα για κάθε Αριθμό Μητρώου και να διενεργήσουν αμέσως ΕΔΚ, έτσι ώστε να ενημερωθεί εγκαίρως η ασφαλιστική ιστορία των απασχολούμενων.
Επισημαίνεται προς τους υπαλλήλους του Ιδρύματος ότι εάν δεν πραγματοποιηθούν όλες οι παραπάνω ενέργειες και παρουσιαστεί ξανά πρόβλημα με την καταβολή του δωρόσημου στους οικοδόμους, τότε θα αναζητηθούν ευθύνες…