Πολιτική

Μητσοτάκης: Πυλώνες σταθερότητας Ελλάδα και Κύπρος σε μία πολύ ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή

Μητσοτάκης: Πυλώνες σταθερότητας Ελλάδα και Κύπρος σε μία πολύ ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Λίγο πριν τη Γενική Συνένελευση του ΟΗΕ, Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης συναντήθηκαν στην Αθήνα.

«Ελλάδα και Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας σε μία πολύ ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή του πλανήτη και ειδικά σε αυτή τη συγκυρία ο συντονισμός μας είναι περισσότερο απαραίτητος παρά ποτέ», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, λίγο πριν οι δύο ηγέτες μεταβούν στη Νέα Υόρκη για να λάβουν μέρος στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους ενόψει και των διαφαινόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό ζήτημα.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για μία «κρίσιμη εβδομάδα» στη Νέα Υόρκη σημειώνοντας ότι «εμείς θα συνεχίσουμε στον δρόμο που αποδεικνύουμε με πράξεις και όχι με λόγια να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες».

«Για εμάς, το είπα πολλές φορές και το εννοώ, η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και είμαι σίγουρος ότι μέσα από την επίλυση του Κυπριακού και την πλήρη εξομάλυνση και των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα συμβάλλουμε ακόμα περισσότερο σε αυτό που Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα αποδεικνύουν, ότι είναι πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε αυτή την περιοχή της ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Οι δύο ηγέτες δεν αναφέρθηκαν πάντως κατά την συνομιλία τους μπροστά στις κάμερες, στο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου, ερωτηθείς για το οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «ένα πολύ σημαντικό έργο και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα και κυρίως για την Κύπρο».

« Η κυβέρνηση επιθυμεί την ευτυχή κατάληξη αυτών των συζητήσεων και μπορώ να σας πω ότι είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει θετική έκβαση ως προς το οικονομικό σκέλος- γιατί αυτή είναι η διάσταση η οποία συζητείται- και θα έχουμε θετικά νέα σύντομα», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: «Ας περιμένουμε γιατί είναι σε εξέλιξη αυτές οι συζητήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με γεωπολιτικής φύσεως ζητήματα, όλα αυτά που έχουν γραφεί και ακουστεί είναι αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί αύριο στην Νέα Υόρκη όπου θα μιλήσει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε ότι η χώρα μας αναλαμβάνει το διάστημα 2025-2026 την θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπογράμμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα εστιάσει στην ομιλία του στις μεγάλες, παγκόσμιες γεωπολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, θα απευθύνει ομιλία σε ομογενειακές οργανώσεις, ενώ θα έχει και συναντήσεις με επενδυτές όπου- σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη- «θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το νέο τοπίο που διαμορφώνει για την ελληνική οικονομία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς και τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία είναι η δεύτερη υψηλότερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ε.Ε».

Ερωτηθείς για το επικείμενο ραντεβού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και για τον στόχο της κυβέρνησης, τόνισε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στον διάλογο, ο οποίος έχει δώσει μόνο θετικά μέχρι τώρα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι για εμάς «ο διάλογος δεν σημαίνει αφέλεια ούτε de facto συμφωνία».

Όπως ανέφερε, δεν βάζουμε ποτέ ούτε καν σε συζήτηση ζητήματα «κόκκινων γραμμών».