Οικονομία

Απεργιακό «μπλόκο» αρχαιολόγων στη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ

INTIME INTIME
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν οι αρχαιολόγοι οι οποίοι την Τετάρτη το απόγευμα θα βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο περιμένοντας τον Πρωθυπουργό Κυριακου Μητσοτακη μετά την ενέργεια της υπουργού Πολιτισμού Λινά Μενδώνη να προχωρήσει στην ψήφιση του νέου πλαισίου για την μετατροπή των πέντε μεγάλων δημοσίων αρχαιολογικών μουσείων σε ΝΠΔΔ χωρίς να τους ενημερώσει και χωρίς να δεχθεί συνάντηση μαζί τους.

Η απόφαση αυτή διαμελίζει την αρχαιολογική υπηρεσία και κατακερματίζει την πολιτιστική μας κληρονομιά δηλώνει η προεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα. «Έχουμε παλέψει για να ανοίγουν τα μουσεία σε όλες της κατηγορίες των πολιτών και να υπάρχει πρόσβαση σε όλες τις κοινωνικές τάξεις», δηλώνει στα Dnews.

Και συνεχίζει: «έχουμε κοινοποιήσει τα αιτήματα μας από το 2020 ωστόσο έως σήμερα ούτε η υπουργός πολιτισμού ούτε κανένας άλλος αρμόδιος δέχτηκαν να μας ακούσουν. Ο Συλλογος θα προσφύγει στο Συμβουλίου της Επικρατείας, με σκοπό την καταργήσει του νόμου. Μέχρι την απόφαση του ΣτΕ δεν αναγνωρίζουμε την ισχύει αυτού του πλαισίου».

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τους μεταξύ άλλων τονίζουν:

Τα κρατικά μουσεία δεν θα γίνουν υποχείρια της εκάστοτε κυβέρνησης, ούτε οίκοι εμπορίου.

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ομόφωνα αποφάσισε ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως της ψήφισης του σχεδίου νόμου του ΥΠΠΟΑ. Για το σκοπό αυτό,

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ-ΑΠΕΧΟΥΜΕ:

Προκηρύσσουμε 24ωρη απεργία για τη ΔΕΥΤΕΡΑ 13/2/2023, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής και πραγματοποιούμε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαζί με τα άλλα σωματεία του ΥΠΠΟΑ, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15/2 στις 5 μ.μ. διαδηλώνουμε έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θα βρίσκεται ο Πρωθυπουργός. Καλούμε όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους και όλο τον κόσμο του πολιτισμού σε κοινή κινητοποίηση για την υπεράσπιση του πολιτισμού και των εργαζόμενων του.

Σταματάμε τη λειτουργία του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου

Προκηρύσσουμε επιπλέον δύο 24ωρες κυλιόμενες απεργίες του ΣΕΑ, την Τρίτη 13/2/2023 και την Τετάρτη 14/2/2023, ημέρες προγραμματισμένης συνεδρίασης του Συμβουλίου, με σκοπό τη μη διεξαγωγή των συνεδριάσεων. Σε περίπτωση αλλαγής της ημερομηνίας των συνεδριάσεων του ΚΑΣ από την πολιτική ηγεσία, οι ημερομηνίες των απεργιών θα μεταφερθούν αναλόγως.

Κατεβάζουμε τα μολύβια

Προκηρύσσουμε πανελλαδική απεργία-αποχή από τη διεκπεραίωση αλληλογραφίας με τους πολίτες και από τα διοικητικά καθήκοντα που σχετίζονται με τα ΕΣΠΑ και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (εκτός μισθοδοσίας προσωπικού), από τη Δευτέρα 20/2/2023, για την ικανοποίηση επιπλέον των οικονομικών μας αιτημάτων και της άμεσης πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού. (Η εξειδίκευση της απόφασης αποχής θα αναγράφεται στο εξώδικο που θα αποστείλουμε στην πολιτική ηγεσία και τα μέλη του ΣΕΑ).

Δεν εφαρμόζουμε τον νόμο της κυβέρνησης μέχρι να καταργηθεί

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στον κατάπτυστο και καταστροφικό νόμο της κυβέρνησης για τα Μουσεία, με σκοπό την κατάργησή του. Μέχρι την απόφαση του ΣτΕ, δεν αναγνωρίζουμε την ισχύ αυτού του νόμου.

Δεν μετέχουμε στην απογραφή και δεν συναινούμε στην αντισυνταγματική πράξη μεταφοράς της αναπαλλοτρίωτης περιουσίας του ελληνικού λαού, που είναι οι αρχαιότητες, στους ιδιώτες-μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων.

Δεν δεχόμαστε εντολές από τους ιδιώτες-μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και κανέναν Γενικό Διευθυντή που θα τοποθετηθεί με απευθείας διορισμό από την Υπουργό Πολιτισμού.

Συνεχίζουμε τις δράσεις ενημέρωσης του κοινού και τις κινητοποιήσεις για να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί ο νόμος, στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο και μετά τις επερχόμενες εκλογές.

Υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο τα επιστημονικά, υπαλληλικά και διοικητικά δικαιώματα των μελών μας που υπηρετούν στα Μουσεία, και την υπαγωγή τους στα υπηρεσιακά, πειθαρχικά και επιστημονικά συμβούλια της ΓΔΑΠΚ και του ΥΠΠΟΑ.