Οικονομία

Πότε μπορεί να γίνει επιλογή του Ασφαλιστικού Ταμείου

Πότε μπορεί να γίνει επιλογή του Ασφαλιστικού Ταμείου για ασφάλιση Πότε μπορεί να γίνει επιλογή του Ασφαλιστικού Ταμείου για ασφάλιση
Πότε μπορεί να γίνει επιλογή του Ασφαλιστικού Ταμείου Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Δικαίωμα επιλογής σε έναν ασφαλιστικό φορέα έχουν οι νέοι εργαζόμενοι (ασφάλιση για πρώτη φορά μετά την 1.1.1993), που πολύ – απασχολούνται. Η επιλογή τους μπορεί να γίνει ανάμεσα στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ.

Το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ κωδικοποίησε τις περιπτώσεις εκείνες που επιλέγεται είτε ο ένας είτε ο άλλος ασφαλιστικός φορέας, με βάση τις διατάξεις που εντάχθηκαν στον πρόσφατο νόμο (Ν. 4254/2014). Πιο συγκεκριμένα οι νέοι ασφαλισμένοι που έχουν υποχρεωτική ασφάλιση το ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ και άρα έχουν δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα, εάν συμπληρώσουν 25 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα στο ΙΚΑ, ασφαλίζονται στο εν λόγω ταμείο για όλο το διάστημα της παράλληλης απασχόλησής τους. Εάν κατά τη διάρκεια της παράλληλης απασχόλησης ο χρόνος ασφάλισής τους στο ΙΚΑ, υπολείπεται των 25 Ημερών Ασφάλισης (ΗΑ) ανά μήνα, τότε τα πρόσωπα αυτά υπάγονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ για το σύνολο του χρόνου της παράλληλης απασχόλησης.

Όσοι έχουν δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα, ασφαλίζονται αντίστοιχα στους φορείς ασθένειας, επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας που αντιστοιχούν στο συνταξιοδοτικό φορέα κύριας ασφάλισης που επέλεξαν. Ας σημειωθεί ότι ο αυτόαπασχολούμενος, ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις επιλογής ασφαλιστικού φορέα μεταξύ ΟΑΕΕ και ΙΚΑ και επιλέγει ως φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης το ΙΚΑ, έχει τη δυνατότητα να ασφαλιστεί προαιρετικά και στον ΟΑΕΕ, εντός έξι μηνών από την ανάληψη της δεύτερης απασχόλησης (μισθωτής ή αυτοαπασχόλησης).

Εάν ο πολυαπασχολούμενος επιλέξει ως κύριο φορέα ασφάλισης το ΙΚΑ και αλλάξει εργοδότη, εάν μεσολαβεί κενό χρονικό διάστημα από την απόλυση, μέχρι την επαναπρόσληψή του, το οποίο είναι ένας ή περισσότεροι μήνες, υποβάλλει δήλωση επιλογής φορέα εκ νέου εντός εξαμήνου. Το ίδιο ισχύει εάν το κενό ασφάλισης είναι μερικές ημέρες στον ίδιο μήνα. Ο πολυαπασχολούμενος που θα επιλέξει το ΙΚΑ ως κύριο φορέα ασφάλισής του και εξαιρείται από τον ΟΑΕΕ, συνεχίζει να εξαιρείται ακόμα και αν απουσιάζει από τη μισθωτή εργασία, λόγω  ασθένειας, ή τακτικής ανεργίας, ή λόγω άδεια κυήσεως, λοχείας ή λόγω άδειας ανατροφής τέκνων ή λόγω εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών. Απαραίτητη προϋπόθεση παραμένει να συμπληρώνει 25 ΗΑ ανά μήνα για όλη τη διάρκεια των περιόδων αυτών. Το ίδιο ισχύει και για το ενδεχόμενο που ο πολυαπασχολούμενος τελεί σε επίσχεση εργασίας.

Πάντως, αξίζει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με το ΙΝΕ / ΓΣΕΕ, θεωρείται υπερβολικό το όριο των 25 ΗΑ ανά μήνα, καθώς δημιουργεί πολλά προβλήματα σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι απασχολούνται γνήσια και όχι προσχηματικά ως μισθωτοί και υποχρεώνονται να υπαχθούν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση της απεργίας ή της μερικής απασχόλησης που με βάση τη σημερινή διάταξη, δημιουργεί την υποχρέωση υπαγωγής στον ΟΑΕΕ των εν λόγω εργαζομένων, για όλο το διάστημα της παράλληλης απασχόλησής τους. Μάλιστα, το ΙΝΕ / ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι είναι αναγκαία η διορθωτική ερμηνεία των νέων διατάξεων μέσω μιας νέας εγκυκλίου. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να τεθεί ως όριο ένας πιο ρεαλιστικός αριθμός ημερών ασφάλισης των μισθωτών στο ΙΚΑ (πχ 15 ΗΑ) προκειμένου να μπορούν να εξαιρεθούν της ασφάλισης του ΟΑΕΕ. Το συγκεκριμένο όριο όμως θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις νέες συνθήκες στην αγορά εργασίας, στις οποίες αυξάνεται διαρκώς το ποσοστό μερικής απασχόλησης των εργαζομένων.