Οικονομία

Προσλήψεις 111 μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων στην Ευρωπαική Επιτροπή

Προσλήψεις για 111 διοικητικούς υπαλλήλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Προσλήψεις για 111 διοικητικούς υπαλλήλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Προσλήψεις 111 μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων στην Ευρωπαική Επιτροπή Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO) διοργανώνει γενικό διαγωνισμό βάσει τίτλων και εξετάσεων για την κατάρτιση εφεδρικών πινάκων προσλήψεων μόνιμων «διοικητικών υπαλλήλων» για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητεί νομικούς με γνώσεις και πείρα στον τομέα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού (αντιμετώπιση των συμπράξεων, συγχωνεύσεις και/ή κρατικές ενισχύσεις) και πρακτική πείρα στην εφαρμογή των κανόνων και διαδικασιών του ανταγωνισμού σε δικηγορικό γραφείο, σε δικαστήριο, ως εσωτερικοί νομικοί εντός εταιρείας, σε γραφείο νομικών συμβούλων, σε επιχειρηματικό οργανισμό ή σε εθνική ή διεθνή αρχή. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν αποδεδειγμένη ικανότητα ανάλυσης περιπτώσεων ανταγωνισμού, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις οικονομικές πτυχές· να προβαίνουν σε νομικές εκτιμήσεις βάσει των κανόνων και διαδικασιών του ανταγωνισμού και να υποβάλλουν νομικά σχέδια.

111 Διοικητικοί υπάλληλοι (AD 7) στους ακόλουθους τομείς:

1.Νομοθεσία περί ανταγωνισμού 27 θέσεις

2.Χρηματοπιστωτικές πράξεις εταιρειών 14 θέσεις

3.Χρηματοοικονομικά 25 θέσεις

4.Οικονομικά της βιομηχανίας 15 θέσεις

5.Μακροοικονομία 30 θέσεις

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας ηλεκτρονικής εγγραφής, οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν όλους τους ακόλουθους γενικούς και ειδικούς όρους:

 Γενικοί όροι

α) Να είναι υπήκοοι κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

β) Να απολαύουν των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

γ)  Να είναι στρατολογικά τακτοποιημένοι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί στρατολογίας.

δ) Να διαθέτουν τα εχέγγυα ήθους που απαιτούνται για την άσκηση των προβλεπόμενων καθηκόντων.

Τίτλοι σπουδών και διπλώματα

Επίπεδο εκπαίδευσης που αντιστοιχεί σε πλήρεις πανεπιστημιακές σπουδές τουλάχιστον τεσσάρων ετών, πιστοποιούμενες από δίπλωμα/πτυχίο νομικής,

Ή

Επίπεδο εκπαίδευσης που αντιστοιχεί σε πλήρεις πανεπιστημιακές σπουδές τουλάχιστον τριών ετών πιστοποιούμενες από δίπλωμα/πτυχίο νομικής, συνοδευόμενο από επαγγελματική πείρα τουλάχιστον ενός έτους σχετική με τη φύση των καθηκόντων που περιγράφονται στο σημείο 1.

Προσοχή: Η επαγγελματική πείρα τουλάχιστον ενός έτους αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πτυχίου και δεν θα είναι δυνατόν να συνυπολογισθεί στον αριθμό των ετών της επαγγελματικής πείρας που απαιτείται κατωτέρω.

3.   Επαγγελματική πείρα

Επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον 6 ετών, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 σε σχέση με την εφαρμογή κανόνων και διαδικασιών του ανταγωνισμού. Οι τομείς της πραγματογνωμοσύνης περιλαμβάνουν την ανάλυση αγορών και σχετικών ζητημάτων ανταγωνισμού με βάση την επαρκή κατανόηση οικονομικών πτυχών· τη νομική εκτίμηση βάσει των κανόνων και διαδικασιών του ανταγωνισμού· και την εκπόνηση νομικών εγγράφων.

Η εν λόγω επαγγελματική πείρα πρέπει απαραιτήτως να έχει αποκτηθεί μετά την απόκτηση του πτυχίου/διπλώματος που επιτρέπει τη συμμετοχή στον διαγωνισμό.

4.   Κριτήρια επιλογής

Στο πλαίσιο της επιλογής βάσει τίτλων, η εξεταστική επιτροπή λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια:

1. Επαγγελματική πείρα στην εφαρμογή των κανόνων και διαδικασιών της ενωσιακής νομοθεσίας στον τομέα του ανταγωνισμού ή της νομοθεσίας των κρατών μελών περί ανταγωνισμού ή της νομοθεσίας τρίτων χωρών περί ανταγωνισμού (π.χ. ΕΖΕΣ, ΗΠΑ) (αντιμονοπωλιακή πολιτική: περιοριστικές συμφωνίες/συμπράξεις, δεσπόζουσα θέση, καρτέλ, συγχωνεύσεις ή κρατικές ενισχύσεις) σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

— δικηγορικό γραφείο,

— ως εσωτερικός νομικός εντός εταιρείας,

— γραφείο νομικών συμβούλων,

— επιχειρηματικό οργανισμό.

2. Επαγγελματική πείρα στην εφαρμογή των κανόνων και διαδικασιών της ενωσιακής νομοθεσίας στον τομέα του ανταγωνισμού ή της νομοθεσίας των κρατών μελών περί ανταγωνισμού ή της νομοθεσίας τρίτων χωρών περί ανταγωνισμού (π.χ. ΕΖΕΣ, ΗΠΑ) (αντιμονοπωλιακή πολιτική: περιοριστικές συμφωνίες/συμπράξεις, δεσπόζουσα θέση, καρτέλ, συγχωνεύσεις και κρατικές ενισχύσεις) σε δικαστήριο ή σε εθνική ή διεθνή δημόσια αρχή.

3. Επαγγελματική πείρα στο ενωσιακό δίκαιο, το εμπορικό δίκαιο ή το δίκαιο των συναλλαγών σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

— δικηγορικό γραφείο,

— ως εσωτερικός νομικός εντός εταιρείας,

— γραφείο νομικών συμβούλων,

— επιχειρηματικό οργανισμό.

4.Επαγγελματική πείρα στο ενωσιακό δίκαιο, το εμπορικό δίκαιο ή το δίκαιο των συναλλαγών σε δικαστήριο ή σε εθνική ή διεθνή δημόσια αρχή.

5.Πανεπιστημιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές στο πεδίο του ενωσιακού δικαίου ή του δικαίου περί ανταγωνισμού, επιπλέον εκείνων που απαιτούνται για την πρόσβαση στον διαγωνισμό.

6.Επαγγελματική πείρα στις νομοθετικές διαδικασίες στον τομέα του ενωσιακού δικαίου ή του δικαίου περί ανταγωνισμού.

7. Πείρα σε ακαδημαϊκή έρευνα ή διδασκαλία στο ενωσιακό δίκαιο ή στο δίκαιο περί ανταγωνισμού.

8. Άρθρα σε εξειδικευμένα περιοδικά ή συμμετοχή, είτε ως ομιλητής είτε ως εισηγητής, σε συνέδρια ή σεμινάρια στον τομέα του ενωσιακού δικαίου ή του δικαίου περί ανταγωνισμού.

Οι προκαταρκτικές δοκιμασίες συμμετοχής με τη χρήση υπολογιστή θα οργανωθούν από την EPSO μόνον αν ο αριθμός των υποψηφίων υπερβεί ένα ορισμένο όριο, το οποίο θα καθορίζεται από τον διευθυντή της EPSO, ως αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής (ΑΔΑ), μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων. Το εν λόγω όριο δύναται να διαφέρει από τον έναν τομέα στον άλλο και θα ενημερωθείτε σχετικά μέσω της ατομικής σας μερίδας EPSO.

Πριν υποβάλετε αίτηση υποψηφιότητας, πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τις γενικές διατάξεις που ισχύουν για τους γενικούς διαγωνισμούς οι οποίες έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 60 A της 1ης Μαρτίου 2014 και στον δικτυακό τόπο της EPSO.

Οι υποψήφιοι πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά, ακολουθώντας τη διαδικασία που αναφέρεται στον δικτυακό τόπο της EPSO, και ειδικότερα στις οδηγίες εγγραφής.

Προθεσμία (συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης): 25 Νοεμβρίου 2014 στις 12 το μεσημέρι ώρα Βρυξελλών.

Ο γενικός αυτός διαγωνισμός διοργανώνεται για την πρόσληψη διοικητικών υπαλλήλων (AD 7) στον τομέα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

Κύρια καθήκοντα: Εκπόνηση αναλύσεων σχετικών με την πολιτική της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συμπράξεων, τις συγχωνεύσεις και τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς και εκτέλεση διοικητικών, συμβουλευτικών και εποπτικών καθηκόντων σχετικών με τις δραστηριότητες της πολιτικής της ΕΕ στον τομέα του ανταγωνισμού.

Τα καθήκοντα των αρμόδιων για τον χειρισμό υποθέσεων θα ποικίλλουν ανάλογα με το αν θα εργάζονται στον τομέα των

συμπράξεων, των συγχωνεύσεων ή των κρατικών ενισχύσεων. Ωστόσο, τα καθήκοντα μπορούν να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τα εξής:

— αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο ορίζονται οι σχετικές αγορές σύμφωνα με τις αρχές της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού,

— αξιολόγηση του κατά πόσον μια συγκεκριμένη συμπεριφορά ή συμφωνία μεταξύ εταιρειών θα μπορούσε να συνιστά παράβαση των άρθρων 101 ή 102 της ΣΛΕΕ,

— αξιολόγηση του κατά πόσον μια κοινοποιηθείσα συγκέντρωση θα οδηγήσει σε σημαντική παρακώλυση του αποτελεσματικού ανταγωνισμού κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου («κανονισμός συγκεντρώσεων») και κατά πόσον οι δεσμεύσεις που πρότειναν τα μέρη αίρουν τα προβλήματα ανταγωνισμού που εντοπίστηκαν ως αποτέλεσμα της συγκέντρωσης,

— αξιολόγηση διαδικαστικών θεμάτων κατά τη διάρκεια μιας υπόθεσης, όπως το αν μια πράξη συνιστά συγκέντρωση με ενωσιακή διάσταση που εμπίπτει στον κανονισμό περί συγκεντρώσεων ή η χορήγηση πρόσβασης στον φάκελο,

— αξιολόγηση του κατά πόσον ένα συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να χαρακτηριστεί κρατική ενίσχυση σύμφωνα με τον ορισμό που περιλαμβάνεται στο άρθρο 107 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ,

— ανάλυση της αξιολόγησης του συμβιβάσιμου ενός μέτρου κρατικής ενίσχυσης σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες,

— διεξαγωγή ερευνών της αγοράς,

— προετοιμασία και σύνταξη εσωτερικών σημειωμάτων, αποφάσεων της Επιτροπής και άλλων διαδικαστικών εγγράφων (όπως οι κοινοποιήσεις αιτιάσεων),

— προετοιμασία και σύνταξη νομοθεσίας, ανακοινώσεων της Επιτροπής, καθώς και άλλων εγγράφων πολιτικής στον τομέα της αντιμονοπωλιακής πολιτικής, των συγχωνεύσεων και των κρατικών ενισχύσεων.

Δείτε εδώ όλη την προκήρυξη