Οικονομία

Επιστροφή φόρου για την αντισυνταγματική φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης

Επιστροφή φόρου για την αντισυνταγματική φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης Επιστροφή φόρου για την αντισυνταγματική φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης
Επιστροφή φόρου για την αντισυνταγματική φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης Οδηγίες για την φορολογική μεταχείριση της πάγιας μηνιαίας αποζημίωσης για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης (επίδομα βιβλιοθήκης) αλλά και για την συμμετοχή σε συνέδρια, κατόπιν των Αποφάσεων του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την φορολογήση τους, δίνει η ΓΓΔΕ με εγκύκλιο της και κάνει γνωστό ότι γίνεται επαναεκκαθάριση των δηλώσεων των δικαιούχων του επιδόματος μέχρι και το οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011)

Με αναδρομικότητα έρχεται η φορολογική απαλλαγή για τις πάγιες αποζημιώσεις των πανεπιστημιακών και των γιατρών του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε στις εφορίες τη χώρας, η ΓΓΔΕ ζητά την άμεση συμμόρφωση των υπηρεσιών με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματική τη φορολόγηση των συγκεκριμένων ποσών.

Η Κ. Σαββαΐδου ζητά την αναδρομική απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των πάγιων μηνιαίων αποζημιώσεων «για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης» τις οποίες έλαβαν από το 2011 ή και από προηγούμενα έτη πανεπιστημιακοί καθηγητές και γιατροί του ΕΣΥ και επίσης ζητά την πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματική την επιβολή φόρου εισοδήματος στα συγκεκριμένα ποσά.

Παράλληλα η ΓΓΔΕ ζητά την άμεση εκκαθάριση όλων των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και όλων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με επιφύλαξη, τις οποίες υπέβαλαν μέλη του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ και γιατροί του ΕΣΥ, αφού δικαιώθηκαν από το ΣτΕ. Με την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών οι φόροι εισοδήματος των συγκεκριμένων φυσικών προσώπων θα πρέπει να επανυπολογιστούν σε χαμηλότερα επίπεδα με διαγραφή των επιβαρύνσεων που επιβλήθηκαν, βάσει των αρχικών δηλώσεων, στις πάγιες αποζημιώσεις.

Επίσης το υπουργείο Οικονομικών ζητά να επιλυθούν σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ και όλες οι παρόμοιες υποθέσεις πανεπιστημιακών και γιατρών του ΕΣΥ που εκκρεμούν στην Υπηρεσία Διοικητικής Επίλυσης Διαφορών.