Οικονομία

Πώς φορολογούνται οι συνταξιοδοτικές παροχές των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Πώς φορολογούνται οι συνταξιοδοτικές παροχές των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης Φωτογραφία: eurokinissi
Το πλαίσιο φορολόγησης των συνταξιοδοτικών παροχών των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Με βάση τις πρόσφατες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), οι συνταξιοδοτικές παροχές φορολογούνται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, για παροχές που αντιστοιχούν σε έως 5 έτη ασφάλισης, η φορολόγηση γίνεται με συντελεστή 10% για περιοδικά καταβαλλόμενα ποσά και 20% για εφάπαξ καταβολές. Από 5 έως 10 έτη ασφάλισης, οι συντελεστές μειώνονται σε 7,5% και 15% αντίστοιχα, ενώ για ασφαλιστική κάλυψη από 10 έως 20 έτη, οι συντελεστές περιορίζονται σε 5% και 10% για περιοδικές και εφάπαξ καταβολές αντίστοιχα.

Για όσους έχουν ασφάλιση που ξεπερνά τα 20 έτη, οι φορολογικοί συντελεστές διαμορφώνονται στο 2,5% για περιοδικές καταβολές και 5% για εφάπαξ καταβολές. Αυτοί οι συντελεστές εφαρμόζονται επίσης στις συνταξιοδοτικές παροχές που προκύπτουν από ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση πρόωρης ρευστοποίησης του ατομικού λογαριασμού ή πρόωρης εξαγοράς ομαδικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου, οι συντελεστές φορολόγησης προσαυξάνονται κατά 50%.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι εισφορές υπέρ των ΤΕΑ που καταβάλλουν εργαζόμενοι και εργοδότες πρέπει να μην υπερβαίνουν το 20% του ακαθάριστου εισοδήματός τους από τη μισθωτή εργασία, ώστε να παραμένουν αφορολόγητες.