Οικονομία

Μεγάλη υστέρηση εσόδων για το ΙΚΑ

Μεγάλη υστέρηση εσόδων για το ΙΚΑ Μεγάλη υστέρηση εσόδων για το ΙΚΑ
Μεγάλη υστέρηση εσόδων για το ΙΚΑ Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, η καθυστέρηση που παρατηρείται στη δημοσιοποίηση της εφαρμοστικής εγκυκλίου, βάσει τις οποίας θα τεθεί και επίσημα η έναρξη της υποβολής αιτήσεων για υπαγωγή στη νέα ρύθμιση.

Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι εάν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, θα προκύψει σημαντική υστέρηση εσόδων τον Νοέμβριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καταβολή των συντάξεων στο τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του dikaiologitika.gr, έχουν «παγώσει» οι καταβολές των δόσεων από πάρα πολλούς οφειλέτες, που είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής», οι οποίοι περιμένουν να δουν με λεπτομέρειες τι θα συμπεριληφθεί στη νέα ρύθμιση, για να αποφασίσουν τι τελικά, θα πράξουν. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, η δραστική περικοπή των δόσεων έχει ξεκινήσει από τον  προηγούμενο μήνα, καθώς η υπόθεση για αλλαγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών «σέρνεται» αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Απόδειξη είναι ότι, το ΙΚΑ για παράδειγμα έχει αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει, έως τις 31.10.2014, το 81,83% της συνολικής ετήσιας κρατικής επιχορήγησης, που αντιστοιχεία σε 3,167 δισ. ευρώ, από 3,87 δισ. ευρώ που είναι συνολικά. Μάλιστα, στο συνολικό ποσό έχουν προστεθεί και 127 εκατ. ευρώ, καθώς έγινε αύξηση της κρατικής επιχορήγησης τον περασμένο Αύγουστο, γεγονός που δείχνει ότι διαπιστώθηκε πως ίσως η κρατική επιχορήγηση να μην αρκεί για να καλύψει το σύνολο του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ανοιχτά θέματα, είναι και ο τρόπος διακανονισμού των οφειλετών με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας. Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ πρόκειται για 833 περιπτώσεις που οφείλουν συνολικά, το αστρονομικό ποσό των 2,9 δισ. ευρώ. Η πρόβλεψη που αναμένεται να υπάρξει στην εφαρμοστική εγκύκλιο είναι ότι μέχρι του ποσού του 1 εκατ. ευρώ, η οφειλή θα ρυθμίζεται σε 72 δόσεις. Το υπερβαίνων ποσό, θα μπορεί να ρυθμιστεί από την ισχύουσα ρύθμιση της «Νέας Αρχής», που σήμερα δίνει τη δυνατότητα διακανονισμού σε 31 δόσεις.