Οικονομία

Στη Γερμανία ο Βρούτσης – στο προσκήνιο η εργασιακή μαθητεία, στο «φόντο» το ασφαλιστικό..

Στη Γερμανία ο Βρούτσης – στο προσκήνιο η εργασιακή μαθητεία, στο «φόντο» το ασφαλιστικό.. Στη Γερμανία ο Βρούτσης – στο προσκήνιο η εργασιακή μαθητεία, στο «φόντο» το ασφαλιστικό..
Στη Γερμανία ο Βρούτσης – στο προσκήνιο η εργασιακή μαθητεία, στο «φόντο» το ασφαλιστικό.. Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Στο Βερολίνο θα μεταβεί την Κυριακή, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, για συναντήσεις με την ομόλογό του Αντρέα Νάλες και τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας, Γεργκ Άσμουσεν. Λίγες ημέρες πριν από την έλευση της τρόικα στην Ελλάδα, για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, ο κ. Βρούτσης, συνοδευόμενος από τη γγ του Υπουργείου, Άννα Στρατινάκη και τη γγ Πρόνοιας, Έφη Μπέκου, θα έχει επαφές με στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης.

Είναι προφανές ότι η γερμανική πλευρά, φαίνεται ότι δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα «ανοιχτά» ζητήματα της διαπραγμάτευσης που αποτελούν αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας και ειδικά για το ασφαλιστικό, τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει η παραμικρή επίσημη αναφορά στα παραπάνω ζητήματα, θεωρείται βέβαιο ότι οι συναντήσεις αυτές, είναι μια «πρώτης τάξεως» ευκαιρία, για να συζητηθούν τα συγκεκριμένα «καυτά» θέματα, σε μια προσπάθεια να τεθούν οι βάσεις της διαπραγμάτευσης, που θα ξεκινήσει ίσως και την επόμενη εβδομάδα.

Επισήμως από την ελληνική πλευρά τονίζεται ότι στις διμερείς συνομιλίες των δύο υπουργείων θα εξεταστεί ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του θεσμού της μαθητείας, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, η προσέλκυση επενδύσεων στο πεδίο της κοινωνικής φροντίδας και κοινωνικής οικονομίας καθώς και η παροχή τεχνικής υποστήριξης στον τομέα της διοικητικής ενδυνάμωσης του κράτους πρόνοιας, της κοινωνικής ένταξης και προστασίας.