Οικονομία

Ο Βρούτσης «θολώνει τα νερά» για τις μειώσεις στα εφάπαξ

Ο Βρούτσης «θολώνει τα νερά» για τις μειώσεις στα εφάπαξ Ο Βρούτσης «θολώνει τα νερά» για τις μειώσεις στα εφάπαξ
Ο Βρούτσης «θολώνει τα νερά» για τις μειώσεις στα εφάπαξ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, προσπάθησε σήμερα να υπεραμυνθεί του νέου τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ και, με έγγραφα που διαβίβασε στη Βουλή, τόνισε ότι ,«δεν ευσταθούν οι όποιες εκτιμήσεις πως τα εφάπαξ βοηθήματα θα μειωθούν με τον νέο τρόπο υπολογισμού».

Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση πάντα, «δεν είναι δυνατό να γίνει σήμερα τέτοιος υπολογισμός, αλλά ούτε και να εκτιμηθεί, από τη στιγμή που δεν είναι γνωστά σήμερα τα οικονομικά και στατιστικά δεδομένα της 31ης Δεκεμβρίου 2014 και εφεξής, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στον νέο τρόπο υπολογισμού».

Ας σημειωθεί πάντως, ότι ως γενική αρχή, ο νέος τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ προκύπτει από ένα συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο. Σε αυτόν, όσο περισσότεροι αιτηθούν εφάπαξ μέσα σε ένα έτος, τόσο μικρότερο θα είναι το ποσό που θα λάβει έκαστος, μιας και θεωρείται συγκεκριμένο το ετήσιο κονδύλι που θα χορηγείται για το εν λόγω βοήθημα. Ήδη είναι γνωστό ότι φέτος έχει παρατηρηθεί αύξηση στις αιτήσεις υποβολής εφάπαξ, λόγω των αλλαγών που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή από την 1.1.2015 και μετά, αλλά και της φημολογίας περί ευρύτερων τροποποιήσεων στο ασφαλιστικό. Συνεπώς, η βασική παραδοχή του νέου μαθηματικού τύπου, δηλαδή ότι ο αυξημένος αριθμός δικαιούχων θα προκαλέσει μείωση στα εφάπαξ βοηθήματα, καλύπτεται. Το ποσοστό της μείωσης που έχει διαρρεύσει και κυμαίνεται έως και 50% σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, προκύπτει από στελέχη της Κοινωνικής Ασφάλισης που έχουν την εμπειρία να προβλέψουν, πόση θα είναι η περικοπή που θα προκαλέσει ο νέος μαθηματικός τύπος, στα εφάπαξ βοηθήματα.

Παρόλα' αυτά ο κ. Βρούτσης επιμένει στο αντίθετο σε έγγραφα, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή με αφορμή ερωτήσεις ως προς την εφαρμογή της νέας τεχνικής βάσης υπολογισμού των εφάπαξ βοηθημάτων από τους βουλευτές Νίκο Νικολόπουλο και Γαβριήλ Αβραμίδη, που μετέχουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Στις απαντήσεις που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας αναφέρεται στο πλαίσιο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή με το οποίο προβλέφθηκε ότι τα Ταμεία Πρόνοιας θα ακολουθούν το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NDC) και ότι από 1ης Ιανουαρίου 2014 οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο στους φορείς- τομείς πρόνοιας θα τηρούνται σε ατομικές μερίδες.
Ο κ. Βρούτσης ενημερώνει με το έγγραφό του, ότι το υπουργείο μελετά τις απαιτούμενες προεργασίες για την πρακτική εφαρμογή, την απαιτούμενη μηχανογραφική υποστήριξη και τη διοικητική και τεχνική υποδομή που θα απαιτηθεί για το νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος και την ομαλή μετάβαση από τον παλαιό τρόπο υπολογισμού βάσει των καταστατικών διατάξεων, στη νέα τεχνική βάση.