Οικονομία

ΙΚΑ: Δάνειο 50 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΔ για να καταβληθούν οι συντάξεις

ΙΚΑ: Δάνειο 50 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΔ για να καταβληθούν οι συντάξεις
ΙΚΑ: Δάνειο 50 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΔ για να καταβληθούν οι συντάξεις Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Σε εσωτερικό δανεισμό ύψους 50 εκατ. ευρώ, αναμένεται να καταφύγει για ακόμα ένα μήνα το ΙΚΑ, έτσι ώστε να καταβληθούν χωρίς προβλήματα οι συντάξεις του Δεκεμβρίου.

Αυτή τη φορά, το δάνειο αναμένεται να προκύψει από τα αποθεματικά του ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου), που εντάχθηκε το ΙΚΑ από τις 7 Απριλίου.  Πρόκειται για μια διαδικασία εσωτερικού δανεισμού, με το εν λόγω κονδύλι να καλύπτει τις πάγιες ανάγκες του Ιδρύματος για την καταβολή των συντάξεων και να επιστρέφεται στον ΟΠΑΔ στα τέλη του ίδιου μήνα. Ο λόγος είναι ότι το ΙΚΑ αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη ρευστότητας, η οποία προκύπτει από τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων (άνω του 80%), καταβάλλουν τις εισφορές τους το τελευταίο 48άωρο του κάθε μήνα, με συνέπεια να μην μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες να προλάβουν να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται τότε, για την καταβολή των συντάξεων που πραγματοποιείται τις ίδιες ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό, κατά το σημερινό ΔΣ του Ιδρύματος, αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση για εσωτερικό δάνειο ύψους 50 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΔ, για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες που αφορούν την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Ας σημειωθεί ότι τους προηγούμενους μήνες το ΙΚΑ δανειζόταν με τον ίδιο τρόπο, από το ΕΤΕΑ, αλλά και από το ΤΑΠ – ΔΕΗ. Τα προβλήματα ρευστότητας όμως που αντιμετωπίζει και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, φαίνεται ότι αναγκάζουν τη διοίκηση του Ιδρύματος, να καταφύγει για πρώτη φορά, στα αποθεματικά του ΟΠΑΔ.

NETWORK