Οικονομία

Σε απόλυτη εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός, έξτρα βοήθεια από το εξωτερικό αναζητά ο πρωθυπουργός

Σε απόλυτη εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός, έξτρα βοήθεια από το εξωτερικό αναζητά ο πρωθυπουργός
Με τον ευρισκόμενο σε απόλυτη εγρήγορση κρατικό μηχανισμό να δοκιμάζεται διαρκώς λόγω του επίμονου καύσωνα και των συνεχιζόμενων πυρκαγιών και την κυβέρνηση να παραμένει σε κατάσταση συναγερμού, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναπροσαρμόζει διαρκώς το πρόγραμμά του, ευρισκόμενος σε ανοιχτή γραμμή με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά και μεταβαίνοντας ο ίδιος, όποτε κρίνεται αναγκαίο, στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας.

Το βέβαιο είναι πως τα κύματα καύσωνα που έχουμε μπροστά μας τις επόμενες ημέρες και η πιθανή, μετά, ενίσχυση των ανέμων καθιστούν απολύτως αναγκαία την απόλυτη ετοιμότητα τα επόμενα 24ωρα δεδομένου πως "τα δύσκολα είναι σαφές ότι ακόμα δεν έχουν περάσει", όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ματαιώνει την σημερινή επίσκεψη στην Μεσσηνία όπου επρόκειτο να παραστεί μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σε εκδήλωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Δημήτρη Πτωχού για την περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ματαιώθηκε επίσης η μετάβασή του την Κυριακή στην Ρώμη όπου θα ήταν προσκεκλημένος της Ιταλίδας ομολόγου του, Τζόρτζια στην ειδική Σύνοδο για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, στην οποία θα λάβουν μέρος ηγέτες από την Ευρώπη και από αφρικανικές χώρες.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού κινούνται πάντως και στην κατεύθυνση ενίσχυσης των δυνάμεων, επίγειων και εναέριων, από άλλες χώρες για να συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών που επιχειρούν υπό αντίξοες συνθήκες στα πύρινα μέτωπα από τις αρχές της εβδομάδας, την στιγμή που οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δημιουργούν συνθήκες για νέες πυρκαγιές ή αναζωπυρώσεις στις ήδη υπάρχουσες.
Σημειώνεται ότι μέσα σε έξι ημέρες η Πυροσβεστική είχε κληθεί μέχρι χθες το μεσημέρι να αντιμετωπίσει 300 πυρκαγιές σε όλη την χώρα, περίπου 50 ημερησίως.

Όπως έγινε γνωστό ο κ. Μητσοτάκης έχει επικοινωνίες με ομολόγους του με στόχο την ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας συνδράμουν στην κατάσβεση 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία, ενώ στο αίτημα της χώρας μας προς τον Μηχανισμό για ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που θα διαθέτουν και πυροσβεστικά οχήματα έχουν ανταποκριθεί η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Πολωνία.

Στην κατάσβεση θα βοηθήσουν επίσης δύο αεροσκάφη από το Ισραήλ, όπως έγινε γνωστό από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Λευκωσία, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ.

Η χθεσινή ολιγόωρη ύφεση των μετώπων των πυρκαγιών έδωσε πάντως την δυνατότητα στον πρωθυπουργό να πραγματοποιήσει το πρωί την, αναβληθείσα προχθές, επίσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απ' όπου δεσμεύθηκε εκ νέου για ταχύτατες αποζημιώσεις στους πληγέντες και προανήγγειλε ανακοινώσεις σε σχέση με την δασική πολιτική.

Το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε επίσης και στην ανακοίνωση των ονομάτων των 63 γενικών και ειδικών γραμματέων που επίσης είχε αναβληθεί στις αρχές της εβδομάδας λόγω του ξεσπάσματος των πυρκαγιών.
Εξ' αυτών οι 34 (54%) παραμένουν στη θέση που κατείχαν, ενώ οι 29 (46%) είναι νέες τοποθετήσεις, εκ των οποίων οι 12 (41%) είναι γυναίκες.

Σε πολιτικό επίπεδο τις μεγαλύτερες συζητήσεις προκάλεσε η τοποθέτηση της Ζέφης Δημαδάμα στη θέση της γενικής γραμματέως Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έγινε αιτία και για την διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ. Από άλλο πολιτικό χώρο προέρχεται και ο γ.γ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Μηλαπίδης που διετέλεσε διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο Ποτάμι.

Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου δίνει το στίγμα των επιλογών του μιλώντας για αξιοποίηση αφενός έμπειρων στελεχών από τη Δημόσια Διοίκηση, αφετέρου και στελεχών της ακαδημαϊκής κοινότητας και της αγοράς, ενώ επισημαίνεται ότι ουδείς από τους γενικούς γραμματείς υπήρξε υποψήφιος βουλευτής στις πρόσφατες εκλογές.