Οικονομία

ΕΟΦ: Ευρωπαϊκό το φαινόμενο έλλειψης φαρμάκων τα ΜΜΕ διογκώνουν το πρόβλημα

ΕΟΦ: Ευρωπαϊκό το φαινόμενο έλλειψης φαρμάκων τα ΜΜΕ διογκώνουν το πρόβλημα ΕΟΦ: Ευρωπαϊκό το φαινόμενο έλλειψης φαρμάκων τα ΜΜΕ διογκώνουν το πρόβλημα
ΕΟΦ: Ευρωπαικό το φαινόμενο έλλειψης φαρμάκων τα ΜΜΕ διογκώνουν το πρόβλημα Ο ΕΟΦ απέστειλε σήμερα επιστολή - απάντηση προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) σχετικά με το φαινόμενο ελλείψεων σε φάρμακα στην χώρα μας. Σήμερα οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών είχαν συνάντηση με τον Προέδρο Καρ. Παπούλια όπου του παρέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί και την εν γένει η κατάσταση στον χώρο του φαρμάκου  

Ο ΕΟΦ στην επιστολή του στον ΠΦΣ επικαλείται ότι οι ελλείψεις των φαρμάκων είναι ζήτημα που δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη και τη Διεθνή Κοινότητα γενικότερα. «Συχνά, παρουσιάζονται ελλείψεις σε προϊόντα που μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα παραγωγής ή ποιότητας, φυσικές καταστροφές, μειώσεις στην προμήθεια πρώτων υλών, απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης, εθελοντικές ανακλήσεις ή επιχειρηματικές αποφάσεις για διακοπή ενός προϊόντος από τους ΚΑΚ κ.α.» αναφέρει χαρακτηριστικά

Στην επιστολή του ο ΕΟΦ κάνει λόγο ότι τα στοιχεία που φθάνουν στον Οργανισμό καταγράφονται, διασταυρώνονται, αξιολογούνται και όπου κριθεί αναγκαίο, λαμβάνονται τα αντίστοιχα μέτρα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναφορές  διερευνήθηκαν, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πρόβλημα, η ένταση και η έκτασή του και σε ποια προϊόντα αφορά.

Ο ΕΟΦ αναφέρει επίσης ότι η προβολή από τα ΜΜΕ ελλείψεων φαρμάκων είναι δυνατό να επιτείνει το πρόβλημα – εάν υπάρχει – γιατί ωθεί τους ασθενείς στην αγορά μεγαλύτερων ποσοτήτων από ανασφάλεια, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να διογκώνεται. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους φορείς δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι οφείλουν να λειτουργούν με φειδώ και τεκμηρίωση.

Επισημαίνεται δε ότι όταν ένα φάρμακο αναφέρεται σε έλλειψη, οι πολίτες μπορούν σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό τους ή τον φαρμακοποιό τους να προμηθεύονται ισοδύναμα φαρμακευτικά προϊόντα, επιλογή που συνάδει με τη συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει δραστικής ουσίας, η οποία καθιερώθηκε στη χώρα μας από το 2012.

Παρά το γεγονός ότι κάθε πιθανή έλλειψη δεν είναι προβλέψιμη, ο ορθός προγραμματισμός στην προμήθεια των φαρμάκων είναι δυνατό να αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών και στο σύστημα υγείας γενικότερα. Απαιτείται συλλογική προσπάθεια, αμέριστη συνεργασία και διαρκής επικοινωνία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Προσδοκούμε για τη μονιμότερη και διευρυμένη συνεργασία μας.

Στο αντίποδα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί και την εν γένει η κατάσταση στον χώρο του φαρμάκου, ανέπτυξαν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια που τους δέχθηκε το μεσημέρι .

Οι κ.κ. Λουράντος και Μακρυγιάννης ανέφεραν στον κ. Παπούλια ότι στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις φαρμάκων, καθώς και πολύ μεγάλη δυσκολία στην πρόσβαση του κόσμου στο φάρμακο, γιατί έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι συμμετοχές και ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει πλέον ούτε τις συμμετοχές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τούς έθεσε το ερώτημα γιατί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ακμάζει και ταυτόχρονα πώς είναι δυνατόν να υπάρχει κρίση φαρμάκου και οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών απάντησαν ότι δεν έχει προστατευθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και κατ' επέκταση δεν ενισχύεται η ανάπτυξη, καθώς το φάρμακο είναι το καλύτερο προϊόν που παράγεται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα.

«Και θα σας πω και κάτι ακόμα: δεν είναι δυνατόν το ελληνικό φάρμακο να εξάγεται κατά 70% και να παραμένει στην Ελλάδα μόνο το 30%. Δηλαδή, να προτιμούν οι Έλληνες μόνο 30% του ελληνικού φαρμάκου και το υπόλοιπο να εξάγεται», είπε ο κ. Λουράντος.