Οικονομία

Σχολικοί φύλακες: Δικαίωμα εξαγοράς χρόνων απασχόλησης

Σχολικοί φύλακες: Δικαίωμα εξαγοράς χρόνων απασχόλησης Σχολικοί φύλακες: Δικαίωμα εξαγοράς χρόνων απασχόλησης
Σχολικοί φύλακες: Δικαίωμα εξαγοράς χρόνων απασχόλησης Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Την αναγνώριση έως πέντε ετών απασχόλησης δίνεται σε όσους υπηρετούσαν ως σχολικοί φύλακες, μέσω προγραμμάτων εργασιακής εμπειρίας. Σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας , η αναγνώριση των συντάξιμων χρόνων μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω εξαγοράς τους, στο ΙΚΑ και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στο οποίο ανήκει η έδρα του εργοδότη, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από τη δημοσίευση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης.

Το ποσό της εξαγοράς για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του εργαζόμενου μηνός Ιουνίου 2013. Η καταβολή των εισφορών γίνεται είτε εφάπαξ, εντός τριών μηνών, από την επόμενη της κοινοποίησης της σχετικής απόφασης αναγνώρισης, οπότε παρέχεται έκπτωση 15%, είτε σε μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός των οποίων ισούται με τους αναγνωριζόμενους μήνες.

Ο αναγνωριζόμενος χρόνος λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης ή την προσαύξηση του ποσού της, μόνο μετά την εξόφληση του ποσού εξαγοράς ασφαλισμένου και εργοδότη. Αν υποβληθεί αίτηση για συνταξιοδότηση, οι υπολειπόμενες δόσεις του ασφαλισμένου παρακρατούνται από τη σύνταξη, ενώ ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει τις αναλογούσες σε αυτόν υπολειπόμενες εισφορές εφάπαξ, εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση.