Οικονομία

Έλεγχος στην εφορία για τις διορθώσεις στο Ε9, νέα εγκύκλιος για τα δικαιολογητικά

Έλεγχος στην εφορία για τις διορθώσεις στο Ε9, νέα εγκύκλιος για τα δικαιολογητικά Έλεγχος στην εφορία για τις διορθώσεις στο Ε9, νέα εγκύκλιος για τα δικαιολογητικά
Έλεγχος στην εφορία για τις διορθώσεις στο Ε9, νέα εγκύκλιος για τα δικαιολογητικά Αντιμέτωποι με εξονυχιστικούς ελέγχους από την εφορία θα βρεθούν οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέβαλλαν διορθώσεις στο Ε9 μέσω του taxisnet που θα κληθούν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά αυτά που θα αποδεικνύουν την ορθότητα της διορθώσης . Όπως έκανε γνωστό η ΓΓΔΕ οι υποβολές Ε9 έχουν ξεπεράσει τις 90.000 ενώ η σχετική προθεσμία λήγει στις 19 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα την υποχρέωση για την προσκόμιση των δικαιολογητικών στην εφορία θα έχουν όσοι μετά την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, βάσει της φορολογικής νομοθεσίας θα πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που να τεκμηριώνουν τη μείωση αυτή. Και αν στην αλλαγή της επιφάνειας ενός ακινήτου επαρκεί μόνο ο τίτλος ιδιοκτησίας, στις περιπτώσεις των ημιτελών ακινήτων τα οποία δικαιούνται και έκπτωση 60% τα πράγματα δεν είναι απλά. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει μια τυπική λίστα δικαιολογητικών για τη συγκεκριμένη περίπτωση κάθε εφορία ζητά τα δικά της δικαιολογητικά.

Αποτέλεσμα αυτής της διάταξης του νόμου που δεν καθορίζονται ενιαία δικαιολογητικά για την τεκμηρίωση της μεταβολής, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει νέα διευκρινιστική εγκύκλιο για το Ε9 στην οποία θα οριοθετούνται να δικαιολογητικά που μπορούν να ζητηθούν από τους φορολογούμενους.

Ειδικότερα για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα η ΓΓΔΕ θα εκδώσει νέα εγκύκλιο στην οποία θα ορίζεται μια απλοποιημένη διαδικασία για την δικαιολόγηση των ημιτελών κτισμάτων. Το βασικό στοιχείο που θα χαρακτηρίζει ένα ημιτελές ακίνητο είναι ότι δεν θα πρέπει να έχει ηλεκτροδοτηθεί ποτέ (πέραν της εργοταξιακής ηλεκτροδότησης) καθώς και ότι θα πρέπει να έχει δηλωθεί ως ημιτελές και στο έντυπο Ε2