Οικονομία

Έφτασε η ώρα της κρίσης για το Ασφαλιστικό

Έφτασε η ώρα της κρίσης για το Ασφαλιστικό Έφτασε η ώρα της κρίσης για το Ασφαλιστικό
Έφτασε η ώρα της κρίσης για το Ασφαλιστικό Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Έως το μεσημέρι, περιμένει η κυβέρνηση, την απάντηση της τρόικα, στις προτάσεις που κατατέθηκαν για το ασφαλιστικό. Χωρίς να υπάρχει αισιοδοξία από την ελληνική πλευρά, καθώς είναι κάτι παραπάνω από πιθανό ότι θα ληφθούν και πάλι επώδυνα μέτρα, που θα επηρεάσουν χιλιάδες πολίτες, στο υπουργείο Εργασίας, θεωρούν ότι είναι πιθανό να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και να γεφυρωθεί το χάσμα που υπήρχε όλες τις προηγούμενες ημέρες.

Βασικό συστατικό των προτάσεων είναι να δοθεί πενταετής μεταβατική περίοδος για να αυξηθεί στα 62 έτη το όριο ηλικίας για τις ειδικές κατηγορίες, αλλά και να υπάρξει ομαλότερη μετάβαση στην αύξηση των ημερών ασφάλισης που απαιτούνται για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης. Κατά τα λοιπά, φαίνεται ότι παραμένουν τα «αγκάθια» για τη μείωση των συντάξεων, κυρίως του ΟΑΕΕ, που βρίσκεται και στο πιο οριακό σημείο, από άποψη βιωσιμότητας.

Πιο αναλυτικά οι ελληνικές προτάσεις, αλλά και οι απαιτήσεις της τρόικας, έχουν ως εξής:

* Όρια ηλικίας: Η ελληνική πρόταση θέλει να δώσει περιθώριο τριών ετών, έως το τέλος του 2018 για να ξεκινήσει μετά η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ειδικότερα προτείνει αύξηση κατά 2 έτη το 2019 και κατά 4 έτη, από το 2020 και μετά. Στόχος είναι να καταστεί δυνατό να απομακρυνθούν σταδιακά όσοι επηρεάζονται από αυτή τη νέα αύξηση του ορίου ηλικίας. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι μητέρες με ανήλικο τέκνο, «παλαιοί» ασφαλισμένοι που βγαίνουν στη σύνταξη με 35αετία χωρίς όριο ηλικίας, εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες, αλλά και όσοι εργάζονται στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η τρόικα θέλει οι αλλαγές να πραγματοποιηθούν άμεσα, αν είναι δυνατόν χωρίς μεταβατική περίοδο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου επισήμανε χθες ότι μπορεί να βγουν στη σύνταξη, 120.000 εργαζόμενοι άμεσα, γεγονός που αν συμβεί θα οδηγήσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, σε κατάρρευση.
* 15αετία: Η κυβέρνηση προτείνει να αυξηθεί το όριο της 15αετίας που ισχύει σήμερα (4.500 ημέρες ασφάλισης), στην 20αετία (6.000 ημέρες ασφάλισης), για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης. Μάλιστα τονίζεται ότι η συγκεκριμένη αύξηση, να ισχύσει μόνο για όσους γεννήθηκαν από το 1975 και μετά. Η τρόικα θέλει ταυτόχρονα να καταργηθεί η κρατική δαπάνη για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ που είναι 487 ευρώ θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 280 έως 310 ευρώ.
* ΕΚΑΣ: Η ελληνική πλευρά θέλει να αλλάξει τα κριτήρια χορήγησης του Επιδόματος, με στόχο να μειωθεί το κονδύλι κατά 80.000.000 ευρώ. Η τρόικα θέλει ενσωμάτωση του επιδόματος στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με αποτέλεσμα μείωση του κονδυλίου κατά 250.000.000 ευρώ τουλάχιστον. Έτσι όμως κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα, οι περισσότεροι από τους 230.000 χαμηλοσυνταξιούχους που το λαμβάνουν.
* ΟΑΕΕ: Το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να έχει προτείνει μείωση εισφορών σε κάθε ασφαλιστική κατηγορία και ταυτόχρονη μείωση παροχών. Η τρόικα θέλει περικοπή συντάξεων έως 20%, κυρίως μέσω της κατάργησης της σύνταξης του πρώην ΤΕΒΕ.