Πολιτική

Το μισογεμάτο ποτήρι του ΠΑΣΟΚ

Το μισογεμάτο ποτήρι του ΠΑΣΟΚ
Φόβος για μεγάλη αποχή την Κυριακή στα επιτελεία Ανδρουλάκη και Δούκα που δεν εξασφαλίζουν την ανοιχτή στήριξη Γερουλάνου-Διαμαντοπούλου. Η εκκρεμότητα του debate και η αγωνία για τις μετεκλογικές δημοσκοπήσεις.

Στις δημόσιες δηλώσεις τους όλοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή στον πρώτο γύρο της εκλογής ηγεσίας υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στον προ κρίσης δικομματισμό και θα διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Υπογραμμίζουν την πολιτισμένη ατμόσφαιρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η προεκλογική εκστρατεία και την αρραγή ενότητα του κόμματος.

Στις ιδιωτικές τους συνομιλίες, όμως, βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν εκπληρώθηκαν οι μεγάλες προσδοκίες για πάνω από 320-340.000 ψηφοφόρους και, κυρίως, ανησυχία για τη συμμετοχή την επόμενη κυριακή. Μέχρι τώρα, στις προηγούμενες ανάλογες αναμετρήσεις (2017 και 2021), στον δεύτερο γύρο δεν πήγαινε στην κάλπη ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους του πρώτου γύρου. Θα ισχύσει και τώρα αυτή η τάση ή θα επιδεινωθεί;

Ασφαλείς προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν γιατί πολλοί ψηφοφόροι της Αννας Διαμαντοπούλου, από το κέντρο και όχι την κεντροαριστερά, θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ξένοι προς τον Νίκο Ανδρουλάκη και εχθρικοί προς τον Χάρη Δούκα. Είναι δεδομένο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης τη θέλει κοντά του και θα της προτείνει ενισχυμένο ρόλο την επόμενη μέρα, εφόσον εκλεγεί στην ηγεσία, γιατί και πριν από τον πρώτο γύρο μετέφερε σε συνομιλητές του την εκτίμησή του για την πολιτική της σκέψη και για την καμπάνια της. Μάλιστα την ξεχώριζε από όλους τους υποψήφιους και είχε πει σε συνεργάτη του αρκετές μέρες πριν ότι τη θεωρεί «πολύτιμη για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ». Παρόλα αυτά, η Άννα Διαμαντοπούλου δεν αναμένεται να δηλώσει στήριξη στον Ν. Ανδρουλάκη, αν και στελέχη που την υποστήριξαν σίγουρα θα στραφούν κατά του Χάρη Δούκα, τον οποίο θεωρούν «κρυφοΣΥΡΙΖαίο».

Στο μπλοκ Γερουλάνου υπάρχει μεγάλη στενοχώρια γιατί έφτασε πολύ κοντά στην επιτυχία και αν είχε λίγο χρόνο ακόμη μπορεί να τα κατάφερνε, όπως λένε αρκετοί δημοσκόποι και πολιτικοί επιστήμονες. Εξάλλου, στην ομάδα του Παύλου Γερουλάνου κυριαρχεί η πίκρα για την υποψηφιότητα της Αννας Διαμαντοπούλου την οποία θεωρούν μοιραία για τον αποκλεισμό του από τον δεύτερο γύρο. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, εφόσον έχει φτάσει και στη βάση, κοινή είναι η εκτίμηση ότι δύσκολα θα κινηθούν προς την κάλπη ψηφοφόροι του Παύλου Γερουλάνου. Η απόφασή του να συναντηθεί με τον Ν. Ανδρουλάκη και τον Χ. Δούκα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή συνδέεται με την επιθυμία του να δείξει ότι δεν παίρνει μέρος σε παρασκηνιακά παζάρια. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο υποψήφιοι δεν τον βρήκαν εύκολα στο τηλέφωνο. Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Π. Γερουλάνος είχε ξεκαθαρίσει την άποψή του ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι βουλευτής (άρα όχι ο Χ. Δούκας) ενώ το κεντρικό του μήνυμα την τελευταία εβδομάδα ήταν ότι μόνο αυτός μπορεί να νικήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη στον β γύρο και, επομένως, δεν πρόκειται να αυτοακυρωθεί εκ των υστέρων.

Την πρώτη μέρα μετά τον πρώτο γύρο μίλησαν όλοι με όλους αλλά όχι ο Ν. Ανδρουλάκης με τον Χάρη Δούκα. Ακόμη και η συζήτηση για το debate έγινε εξ αποστάσεως, με αίτημα στην ΕΡΤ του Δημάρχου Αθηναίων και απάντηση σε συνέντευξή του από τον Ν. Ανδρουλάκη. Σε συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα εκπρόσωποί τους θα ριφθεί ο κύβος, με δεδομένο ότι, αν δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή ημέρα, θα σημαίνει ότι δεν υπάρχει βούληση και για το λόγο αυτό βρέθηκε πρόσχημα για να μην γίνει.

Σε κάθε περίπτωση, μένουν λίγες μέρες για να συντηρήσει τη δυναμική του ο Ν. Ανδρουλάκης (θα «πιάσει» τις 139.000 με τις οποίες εξελέγη το 2021;) και να κάνει την ανατροπή ο Χ. Δούκας. Και οι δύο θα δώσουν βάρος στις τηλεοπτικές εμφανίσεις και στα social media, ενώ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βελτιώσουν την εικόνα τους στην Αττική.

Ήδη είναι σαφές ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει τρεις ισχυρούς παίκτες μέσα στο κόμμα που θα εκφράζουν με ένταση την άποψή τους για την πολιτική και τη στρατηγική. Και, βέβαια, θα κριθεί από όλους, όταν θα δημοσιοποιηθούν οι μετεκλογικές δημοσκοπήσεις, όχι τόσο οι πρώτες, όσο οι επόμενες. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν πλησιάζει το 20%, δεν θα είναι ευχάριστη η κατάσταση για την Χαριλάου Τρικούπη.