Οικονομία

Όλες οι αλλαγές στην φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, στην χρήση POS και στη μείωση χρήσης μετρητών

Όλες οι αλλαγές στην φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, στην χρήση POS και στη μείωση χρήσης μετρητών
Στην εξειδίκευση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προχωρούν αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο Χάρης Θεοχάρης.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο ΥΠΟΙΚ το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει για το 2024 μείωση 50% του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν πάνω από τον κατώτατο μισθό.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, είναι μια ολιστική και πολυεπίπεδη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Το νομοσχέδιο κινείται σε πέντε άξονες:

  • Πρώτος άξονας είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. «Θέλω να υπογραμμίσω την αταλάντευτη βούληση να συνδεθούν τα POS με τις ταμειακές μηχανές», είπε.
  • Δεύτερος στόχος είναι ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές.
  • Ο τρίτος είναι πιο διαφανείς και αποτελεσματικοί έλεγχοι.
  • Ο τέταρτος είναι η παρέμβαση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
  • Και πέμπτος άξονας είναι ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Χατζηδάκης: Πώς θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες

«Θέλω για λίγο να εμβαθύνω για το νέο σύστημα δίκαιης φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών», είπε ο κ. Χατζηδάκης, πριν δώσει τον λόγο στον αρμόδιο υφυπουργό, Χάρη Θεοχάρη, και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή.

«Γιατί καινούριο σύστημα φορολόγησης;», διερωτήθηκε ο υπουργός. «Γιατί το 71% δήλωσε το 2022 ετήσιο εισόδημα κατώτερο από αυτό του μισθωτού μου αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Γιατί το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει το 50% των φόρων του κλάδου», απάντησε.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα γίνεται δεκτό να φορολογείται για εισόδημα κατώτερο από εκείνο του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτερο μισθό. Το τεκμήριο αυτό θα είναι μαχητό».

Το μέτρο των POS θα επεκταθεί και θα καλύψει όλους τους κλάδους της λιανικής, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του φορολογικού νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Τόνισε πως από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού. Το ύψος του τεκμηρίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους διαμορφώνεται στα 10.920 ευρώ.

Το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται από το 2024 κατά 50% για όσους δηλώνουν εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο και κατά 25% για όσους δηλώνουν πιο κάτω από το όριο των 10.920 ευρώ.

Τα έσοδα θα ανέλθουν σε 874 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό ποσό μετά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα είναι της τάξης των 606 εκατ. ευρώ ετησίως, ανέφερε ο υπουργός.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει φόρο από μηδέν έως 3.000 ευρώ, σημείωσε.

Θεοχάρης: Πώς θα περιοριστεί η χρήση μετρητών

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για περιορισμό της χρήσης μετρητών.

Όπως είπε, οι τέσσερις άξονες είναι:

  • Υποχρεώση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέτρα πληρωμής.
  • Καταβολή επιδομάτων μέσω χρεωστικής κάρτας.
  • Αυστηρές κυρώσεις για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ.
  • Υποχρεωτικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα που σχετίζονται με την κατανάλωση.

Αλλαγές στη πληρωμή των επιδομάτων βάζοντας στο παιχνίδι τις προπληρωμένες κάρτες για τα επιδόματα ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ. Ταυτόχρονα μπαίνει όριο αναλήψεων μέχρι 50% του κάθε επιδόματος. Η κάρτα θα εκδίδεται από την τράπεζα

Με προπληρωμένη κάρτα θα καταβάλλεται η πλειοψηφία των επιδομάτων της ΔΥΠΑ, όπως το τακτικό επίδομα ανεργίας και του ΟΠΕΚΑ, όπως:

  • το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
  • το επίδομα παιδιού
  • το επίδομα γέννησης

Για τη χρήση της κάρτας και για το υπόλοιπο 50%, προβλέπεται η παροχή κινήτρων κατά τα πρότυπα της φορολοταρίας της ΑΑΔΕ (κοινό έργο με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης).

Με αυτόν τον τρόπο, απλοποιείται η διαδικασία πληρωμής από διαφορετικούς φορείς και αυξάνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές προς όφελος των δημοσίων εσόδων.

Σημειώνεται πως από την καταβολή, μέσω προπληρωμένης κάρτας, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, με κυριότερες τα αναπηρικά επιδόματα και το επίδομα ενοικίου.