Οικονομία

Με απόδειξη ή χωρίς; Το «βιολί» τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες παρά τα νέα μέτρα, «δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί»

EUROKINISSI EUROKINISSI
Μεγάλη μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών, θα εξακολουθήσουν να ξεφεύγουν από την τσιμπίδα του νόμου

Την άποψη ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν πρόκειται να «πιάσει», μεγάλη μερίδα επαγγελματιών, που θα συνεχίσουν να χρεώνουν υπηρεσίες, με και χωρίς απόδειξη, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου κ. Χατζηθεοδοσίου. Σημειώνοντας, ότι μόνο με την καθιέρωση φορολογικών κινήτρων, θα μειωθεί το παραεμπόριο και η φοροδιαφυγή.

«Φυσικά είμαστε υπέρ του να «χτυπηθεί» η φοροδιαφυγή, γιατί μαζί με την παραοικονομία είναι η πιο ακραίες μορφές αθέμιτου ανταγωνισμού. Και είναι και άδικο, να την πληρώνει πάντα αυτός που δεν μπορεί να ξεφύγει. Άλλωστε όσο διευρύνεις τη φορολογική βάση τόσο λιγότερο πληρώνουν οι υπόλοιποι. Αν, πάνω από το 70% των επαγγελματιών δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ, αυτό είναι απαράδεκτο», αναφέρει στο Dnews.

Θεωρεί ότι το «πλαστικό χρήμα» πρέπει να υπάρχει στην αγορά, αλλά με χρεώσεις που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη και όχι τριπλάσιες, που χρεώνουν οι ελληνικές τράπεζες. «Σε κάποιους κλάδους αυτό είναι απαγορευτικό. Ο περιπτεράς, για παράδειγμα, θα έχει μονίμως «χαλασμένο», το POS, αλλιώς θα μπει μέσα», αναφέρει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΥΠΕΘΟ σε σύνολο 676.000 ΑΦΜ ελευθέρων επαγγελματιών, ποσοστό 32,7% δηλώνει μηδενικό εισόδημα, ένα επιπλέον ποσοστό 25,5% δηλώνει εισόδημα έως 5.000 ευρώ και υπάρχει και ένα ποσοστό 20% το οποίο δηλώνει εισοδήματα πάνω από 10.900 ευρώ. Για αυτό ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρει: «Μην κλείνεις αυτόν τον επαγγελματία. Έλεγξέ τον. Μην του βάζεις τεκμαρτό εισόδημα. Γιατί αν τον κλείσεις, μετά τι θα τον κάνεις; Πως αυτός θα επιβιώσει»;

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, θεωρεί επίσης, ότι μεγάλη μερίδα των ελευθέρων επαγγελματιών, θα εξακολουθήσουν να ξεφεύγουν από την τσιμπίδα του νόμου. «Θα εξακολουθήσει να λέει, ο ηλεκτρολόγος, ο γιατρός, ο οδοντίατρος, τόσα θέλω με απόδειξη, τόσα χωρίς απόδειξη», λέει χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Χατζηθεοδοσίου, θεωρεί απαράδεκτη την τακτική καταγγελίας με αμοιβή, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, «Άλλο πράγμα καταγγέλλω και άλλο πράγμα αμείβομαι για να καταγγέλλω. Είναι απαράδεκτο. Θα δημιουργήσουμε έτσι «κυνηγούς κεφαλών».  Να χτυπηθεί το παραεμπόριο και η φοροδιαφυγή, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο», καταγγέλλει.  

Από την πλευρά του ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης, θεωρεί λογική την προσπάθεια της κυβέρνησης, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Όμως επισημαίνει, ότι με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. «Θα ήταν πολύ εύκολο για τις αρμόδιες υπηρεσίες, που έχουν όλες τις πληροφορίες για το οικονομικό προφίλ κάθε φορολογουμένου, να διαπιστώσουν, αν ταυτόχρονα τα εισοδήματά του συνάδουν με τον τρόπο ζωής του και τα περιουσιακά του στοιχεία και να βγάζουν συμπεράσματα, που θα οδηγούν σε περαιτέρω έλεγχο», αναφέρει.

«Ποιος θα πρωτοελεγχθεί όταν είναι τόσοι πολλοί αυτοί που δηλώνουν κάτω από το όριο. Ο μηχανισμός, είναι λίγος για να γίνει έλεγχος. Όταν γίνεται έλεγχος μετά από ένα χρόνο, πως θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή; Δεν υπάρχουν πάνω από 300 ελεγκτές ανά την Ελλάδα και αυτοί που πραγματικά ασχολούνται με τέτοιους ελέγχους, είναι περίπου 180. Δεν υπάρχει προσωπικό και έτσι βάζουν σε προτεραιότητα κάποιες υποθέσεις μόνο. Ενώ μιλάμε για το 70% των επαγγελματιών. Είναι τεράστιο το μέγεθος. Μόνοι αυτοματοποιημένα μπορούν να γίνουν τέτοιοι έλεγχοι. Ένα παρόμοιο μέτρο είχε εφαρμοστεί το 1994, αλλά τελικά αποσύρθηκε, τότε μάλιστα πολλοί είχαν αμφισβητήσει τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου», καταλήγει ο κ. Μουζάκης.