Οικονομία

Βρούτσης: Πολυτέλεια οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Βρούτσης: Πολυτέλεια οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
Βρούτσης: Πολυτέλεια οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο«Πολυτέλεια για το ασφαλιστικό σύστημα» χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων για το Ασφαλιστικό, ο κ. Βρούτσης κατέθεσε στοιχεία, που δείχνουν ότι συνταξιοδοτούνται κάτω από το όριο χορήγησης της σύνταξης, το 91,6% των εργαζομένων στα λεγόμενα «ευγενή» ταμεία, το 75,88% των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ και το 75,12% των δημοσίων υπαλλήλων.

Αναφερόμενος στις συντάξεις χηρείας ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι δεν περικόπτονται αλλά θα γίνει έλεγχος νομιμότητας. Σημείωσε ότι ο έλεγχος θα γίνει για να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες, δηλαδή τα ποσοστά μείωσης μετά την πάροδο τριετίας ή εάν υπάρχουν ανήλικα τέκνα.

Ο κ. Βρούτσης, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι δεν αλλάζει κάτι στο καθεστώς συνταξιοδότησης για όσους σήμερα έχουν από 15 έως 20 χρόνια ασφάλισης. Σημειώνεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, επισήμανε ότι ειδικά γι' αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων η πρόθεση της τρόικα για εξισορρόπηση εισφορών με τις παροχές, θα οδηγήσει σε μείωση της κατώτατης σύνταξης από τα 486 ευρώ, στα 320 ευρώ.

Ο κ. Βρούτσης αναφερόμενος στο ζήτημα των κοινωνικών πόρων, τους χαρακτήρισε «συντεχνιακούς φόρους» κάνοντας λόγο για «ειδικά προνόμια» που καρπώθηκαν ισχυρές ομάδες πληθυσμού.