Οικονομία

Πράσινο φως για τους έξυπνους μετρητές - Υπογραφές Μητσοτάκη με ΕΤΕπ

Πράσινο φως για τους έξυπνους μετρητές - Υπογραφές Μητσοτάκη με ΕΤΕπ Φωτογραφία: INTIME
«Τα νοικοκυριά θα έχουν την ιδιοκτησία της κατανάλωσης που θα κάνουν με έναν πολύ πιο διαφανή τρόπο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τους έξυπνους μετρητές, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer.

"Πολύ σημαντικό ορόσημο", χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κατά την συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για τους "έξυπνους μετρητές", με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ ο οποίος γνωστοποίησε επίσης ότι η ΕΤΕπ βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές για την υπογραφή μιας σημαντικής συνεργασίας που θα βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές.

Έξυπνοι Μετρητές: Υπογράφηκε η συμφωνία χρηματοδότησης

Οι δύο άνδρες συζήτησαν τόσο για την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της, όσο και για τις δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της σημαντικής, μακροχρόνιας συνεργασίας της Ελλάδας με την ΕΤΕπ, καθώς και για την ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης σε επίπεδο πρόληψης αλλά και προσαρμογής, ενώ ακολούθησε η τελετή υπογραφής συμφωνίας χρηματοδότησης σχετικά με το έργο των "έξυπνων μετρητών" από τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Κυριάκο Κακουρή και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιο Μάνο.

Αναφερόμενος σε αυτή ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για "μία πολύ καλή ένδειξη για το πού θέλουμε να κινηθούμε στο μέλλον όσον αφορά στις πολιτικές μας για την κλιματική αλλαγή και τη διασφάλιση ότι τα συστήματα ηλεκτροδότησης είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά".

4020020

"Τα νοικοκυριά θα έχουν πολύ καλύτερο έλεγχο των λογαριασμών τους και θα είναι σε θέση να εξοικονομούν χρήματα, αυτό είναι το νόημα του έξυπνου μετρητή. Θα έχουν την ιδιοκτησία της κατανάλωσης που θα κάνουν, με έναν πολύ πιο διαφανή τρόπο», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Η αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας είναι απολύτως απαραίτητη για να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση νέων και περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, απολύτως απαραίτητη για την αύξηση της αποδοτικότητας, απολύτως αναγκαία και ζωτικής σημασίας για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας για τους πολίτες μας", ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Χόγιερ και πρόσθεσε: "Η σύμβαση που υπογράψαμε σήμερα με τον διαχειριστή δικτύου διανομής της Ελλάδας αναδεικνύει την εστίαση της ΕΤΕπ στον τομέα αυτό. Τα πιο έξυπνα δίκτυα αποτελούν προϋπόθεση για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού μας».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «πρέπει να στηρίξουμε τις επενδύσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή" και γνωστοποίησε ότι "η ΕΤΕπ βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές για την υπογραφή μιας σημαντικής συνεργασίας που θα βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτών των αφύσικων καταστροφών". "Τα ετήσια αποτελέσματά μας από πέρυσι δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτά που υπογράψαμε σήμερα είναι τα νεότερα παραδείγματα της σταθερής υποστήριξής μας για την ελληνική οικονομία», συμπλήρωσε.

Εκσυγχρονισμός των υποδομών μεταφοράς ενέργειας με πράσινο και ψηφιακό πρόσημο

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση συνολικά 7,3 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών για την εξυπηρέτηση όλων των καταναλωτών χαμηλής τάσης. Οι νέοι μετρητές, εκ των οποίων 5,3 εκατομμύρια θα είναι μονοφασικοί και οι υπόλοιποι θα είναι τριφασικοί, θα συνδεθούν με αναβαθμισμένο κέντρο τηλεμέτρησης μεγάλης χωρητικότητας.

Η ολοκλήρωση της επένδυσης προγραμματίζεται για το 2030, όμως ήδη από τα τέλη του τρέχοντος έτους ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει τη δυνατότητα να τηλεμετρά περίπου το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 55% έως το τέλος του 2024.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 150 εκατομμύρια ευρώ θα καλυφθούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υποστηρίζοντας την πρώτη φάση της αντικατάστασης των παλαιών μετρητών.