Οικονομία

Οι τευτλοπαραγωγοί ζητούν να πληρωθούν και η ΕΒΖ περιμένει την χρηματοδότηση

Οι τευτλοπαραγωγοί ζητούν να πληρωθούν και η ΕΒΖ περιμένει την χρηματοδότηση Οι τευτλοπαραγωγοί ζητούν να πληρωθούν και η ΕΒΖ περιμένει την χρηματοδότηση
Οι τευτλοπαραγωγοί ζητούν να πληρωθούν και η ΕΒΖ περιμένει την χρηματοδότηση Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν, στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ Ημαθίας, οι τευτλοπαραγωγοί, ζητώντας να λάβουν άμεσα απάντηση για το ποιος θα τους αποζημιώσει για τους 20.000 τόνους τεύτλων που παραμένουν ασυγκόμιστα στα χωράφια, αλλά και για το πότε θα πληρωθούν από την εταιρεία για την παραγωγή που παρέδωσαν.

"Πρέπει, επιτέλους, να γίνει μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης για το μέλλον της βιομηχανία και να αναλάβει κάποιος την ευθύνη για την άσχημη κατάσταση που βιώνουμε όλοι" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας Παύλος Μπογιαννίδης.

Ο ίδιος απέδωσε το γεγονός ότι 20.000 τόνοι τεύτλα παραμένουν ασυγκόμιστα στην "κακή διαχείριση συγκομιδής των τεύτλων από την εταιρεία, με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην παραλαβή του προϊόντος στο Πλατύ".

Όπως είπε χαρακτηριστικά, "δεν μας φταίει ο καιρός που τα μούσκεψε, αφού εάν λειτουργούσαν και τα άλλα εργοστάσια της εταιρείας σε Ορεστιάδα και Σέρρες, σήμερα δεν θα αντιμετωπίζαμε το συγκεκριμένο ζήτημα".

Στο μεταξύ, τη στιγμή που οι τευτλοπαραγωγοί ζητούν να πληρωθούν, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης χρειάζεται τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τα οφειλόμενα της φετινής καμπάνιας, αλλά και τις υποχρεώσεις της απέναντι στη ΔΕΠΑ.

"Τουλάχιστον 17 εκατ. ευρώ απαιτούνται για να πληρωθούν παραγωγοί, τευτλοεξαγωγείς, μεταφορείς, άλλα 5 εκατ, ευρώ για να τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη φετινή καμπάνια και 8 εκατ. ευρώ είναι οι υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι στη ΔΕΠΑ" εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΒΖ Χριστόδουλος Βαρκάκης.

Επεσήμανε δε, ότι "η αίτηση για τη χρηματοδότηση της εταιρείας από την Τράπεζα Πειραιώς κατατέθηκε την πρώτη Παρασκευή του Σεπτεμβρίου και ακόμα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη", εκτιμώντας πως στην καλύτερη των περιπτώσεων "θα πληρωθούμε εντός του Ιανουαρίου".

Ο κ. Βαρκάκης χαρακτήρισε εσφαλμένη την αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων της εταιρείας σε Ορεστιάδα και Σέρρες και τη μεταφορά των τεύτλων στο Πλατύ Ημαθίας για μείωση του λειτουργικού κόστους, σημειώνοντας πως "το παραγωγικό κόστος θα καταγραφεί τρισδιάστατο".

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της εταιρείας τόνισε -μεταξύ άλλων- πως "για να σωθεί η ΕΒΖ χρειάζεται πολιτική βούληση και εθνική στρατηγική για τη ζάχαρη"

NETWORK