Οικονομία

Αναλογικός ο υπολογισμός στις επικουρικές συντάξεις

Αναλογικός ο υπολογισμός στις επικουρικές συντάξεις Αναλογικός ο υπολογισμός στις επικουρικές συντάξεις
Αναλογικός ο υπολογισμός στις επικουρικές συντάξεις Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Αναλογικός τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, θα εφαρμοστεί από την 1.1.2015 για τους ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, το μέτρο αφορά όλους όσοι έχουν ασφαλιστεί στο ταμείο, πριν από την 1.1.2014

Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό θεσμοθετείται η δημιουργία ατομικών μεριδίων ασφάλισης, από τα οποία θα προκύπτει το ποσό της επικουρικής σύνταξης που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι, στο τέλος του εργασιακού τους βίου. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, η οποία δεν τηρήθηκε στο σύνολό της, αφού ο αρχικός σχεδιασμός, προέβλεπε ότι θα ήταν δυνατή η δημιουργία ατομικών μεριδίων όχι αναγκαστικά από το 2015 και μετά, αλλά από πολύ νωρίτερα.

Όμως η πρακτική αδυναμία των ταμείων επικουρικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ να εντοπίσουν τις ατομικές μερίδες ασφάλισης όλων των ασφαλισμένων, κατέστησε αδύνατη τη συγκεκριμένη διαδικασία.