Οικονομία

Tι ισχύει για το ρεπό όσων εργάζονται την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου

Tι ισχύει για το ρεπό όσων εργάζονται την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου
Μετά τις γιορτές τα ρεπό όσων εργαστούν τις τρεις τελευταίες Κυριακές του 2023. Ανοιχτά τα μαγαζιά και την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου.

Ανοιχτά θα είναι τα μαγαζιά την Κυριακή (31.12), παραμονή της Πρωτοχρονιάς, προκειμένου οι πολίτες να προχωρήσουν στις τελευταίες τους αγορές πριν την έλευση του νέου έτους. Σε ισχύ βρίσκεται ακόμη το εορταστικό ωράριο, με τις προτεινόμενες ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. Τα καταστήματα θα ανοίξουν και πάλι στις 3 Ιανουαρίου 2024.

Μετά τις γιορτές τα ρεπό όσων εργαστούν τις τρεις τελευταίες Κυριακές του 2023

Όσοι εργαστούν την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου θα πάρουν ρεπό μετά τις γιορτές ξεκαθαρίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ειδικότερα όπως αναφέρεται ειδικά για το έτος 2023 και προκειμένου να διευκολυνθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο, είναι δυνατή, κατ’ εξαίρεση, η χορήγηση της αναπληρωματικής ανάπαυσης και κατά την εβδομάδα που ακολουθεί τις Κυριακές αυτές.

Κατά τα λοιπά, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του εργατικού δικαίου, που ορίζουν ότι η αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση προϋποθέτει απασχόληση άνω των πέντε ωρών και ότι στους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν κατά την Κυριακή πρέπει να εξασφαλίζεται ανά εβδομάδα ελάχιστη περίοδος συνεχούς ανάπαυσης 24 ωρών (αρ.5, Π.Δ. 88/1999).