Οικονομία

ΔΝΤ: Επιστροφή στην Αθήνα απ τον Ιανουάριο και εφόσον υπάρξει πρόοδος

ΔΝΤ: Επιστροφή στην Αθήνα απ τον Ιανουάριο και εφόσον υπάρξει πρόοδος ΔΝΤ: Επιστροφή στην Αθήνα απ τον Ιανουάριο και εφόσον υπάρξει πρόοδος
ΔΝΤ: Επιστροφή στην Αθήνα απ τον Ιανουάριο και εφόσον υπάρξει πρόοδος Η αντιπροσωπία του ΔΝΤ αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2015, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου κ. Μάρεϊ, χωρίς όμως να αποκλείσει ξεκάθαρα το ενδεχόμενο αναβολής της επανόδου της ομάδας του Ταμείου λόγω της προεδρικής εκλογής.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ επιβεβαίωσε πως έχει γίνει γνωστή η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να τροποποιήσει το πρόγραμμα του Ταμείου σε «προληπτικό». Διευκρίνισε πως σε πολλές άλλες περιπτώσεις προγράμματα του Ταμείου έχουν μετατραπεί από οχήματα άμεσης χρηματοδότησης σε οχήματα που «παρέχουν εμπιστοσύνη» σε αγορές και επενδυτές.

Δήλωσε πως δεν γνωρίζει αν έχουν γίνει επαφές μεταξύ της ηγεσίας του Ταμείου με του Αλέξη Τσίπρα, ούτε αν ο Αντώνης Σαμαράς είχε προειδοποιήσει τη διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ για την πρόθεσή του να επισπεύσει την προεδρική εκλογή. Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της πολιτικής ρευστότητας, λέγοντας απλώς πως «τείνει να υπάρχει μεταβλητότητα στις αγορές» πριν από οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία.

«Εστιάζουμε στο να ολοκληρώσουμε επιτυχώς την αξιολόγηση» με στόχο «την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα» του Ταμείου, συμπλήρωσε.

Σχετικά με τη σχέση της Αθήνας με το ΔΝΤ στη μετά μνημόνιο εποχή, μετά το τέλος της τρέχουσας ο αξιολόγησης, ο κ. Μάρεϊ επιβεβαίωσε πως «πρόθεση» της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μετατρέψει το πρόγραμμα του Ταμείου (που κανονικά λήγει τον Μάρτιο του 2016) σε «προληπτικό» πρόγραμμα, που ουσιαστικά θα λειτουργεί παράλληλα με την ευρωπαϊκή πιστωτική γραμμή.

Τόνισε πως σε πολλές άλλες περιπτώσεις προγράμματα του Ταμείου έχουν μετατραπεί από οχήματα άμεσης χρηματοδότησης σε οχήματα που «παρέχουν εμπιστοσύνη» σε αγορές και επενδυτές. Διευκρίνισε πως η διαφορά μεταξύ του κανονικού και του προληπτικού προγράμματος είναι πως στη δεύτερη περίπτωση η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που έχουν δεσμευτεί για τις ανάγκες της, παρά μόνο αν υπάρξει ανάγκη.

«Η σχέση μας με όλες τις χώρες εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου», συμπλήρωσε.