Οικονομία

Φέσι 35 εκατ. ευρώ βάζουν τα Σούπερ Μάρκετ στο ΙΚΑ

Φέσι 35 εκατ. ευρώ βάζουν τα Σούπερ Μάρκετ στο ΙΚΑ Φέσι 35 εκατ. ευρώ βάζουν τα Σούπερ Μάρκετ στο ΙΚΑ
Φέσι 35 εκατ. ευρώ βάζουν τα Σούπερ Μάρκετ στο ΙΚΑ Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο «Φέσι» που ξεπερνάει τα 35 εκατ. ευρώ, έχουν βάλει μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο ΙΚΑ, από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Παρά το γεγονός ότι μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση, μόνο τα δύο από τα τέσσερα, σούπερ μάρκετ με ληξιπρόθεσμες οφειλές, το έχουν πράξει, έχοντας ρυθμίσει περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Τα άλλα δύο, με συνολικές οφειλές που αγγίζουν τα 29 εκατ. ευρώ, παραμένουν επιδεικτικά εκτός ρύθμισης, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, σε μια αγορά άκρως ανταγωνιστική. Μάλιστα, το ένα από τα δύο σούπερ μάρκετ, έχει μόνο του χρέη 22,4 εκατ. ευρώ, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τις περίπου 1.600 θέσεις εργασίας, στα πάνω από 115 σημεία πώλησης, που διαθέτει στην κεντρική και στη βόρεια Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για χρέη που ξεκινούν από το μακρινό 2004, δηλαδή πολύ πριν η κρίση κάνει την εμφάνισή της στην ελληνική οικονομία. Παρά το γεγονός ότι όλες οι υποθέσεις μεγαλοφειλετών, έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), είναι τέτοια η δυσλειτουργία τους συστήματος, έτσι ώστε να μην μπορούν να πιεστούν οι εργοδότες, για να καταβάλλουν τα ποσά που οφείλουν.

Σε κάθε περίπτωση, το ΙΚΑ προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις για να υπαχθούν σε ρύθμιση όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και για να καταβάλλονται κανονικά οι δόσεις, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βελτιώσει κάπως τα έσοδά του. Βρίσκεται όμως ανάμεσα στην ανάγκη κάλυψης των οφειλομένων ποσών, αλλά και στον κίνδυνο οι επιχειρήσεις που χρωστούν να αποφασίσουν να μειώσουν τα κόστη τους, επιλέγοντας λύσεις όπως «λουκέτα» σε υποκαταστήματα και απολύσεις εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά για την περίπτωση του σούπερ μάρκετ της Βορείου Ελλάδας, με τα μεγαλύτερα χρέη από όλα τα υπόλοιπα, υπήρξαν στο παρελθόν, παρεμβάσεις μέχρι και από πολιτικά πρόσωπα, για να μην προχωρήσει η διαδικασία των κατασχέσεων, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα, εκατοντάδες οικογένειες.

NETWORK