Οικονομία

Προγραμματισμένη μείωση των συντάξεων σε 1 εκατ. συνταξιούχους

Προγραμματισμένη μείωση των συντάξεων σε 1 εκατ. συνταξιούχους Προγραμματισμένη μείωση των συντάξεων σε 1 εκατ. συνταξιούχους
Προγραμματισμένη μείωση των συντάξεων σε 1 εκατ. συνταξιούχους Μείωση συντάξεων, μέχρι να καλυφθεί το ποσό των 376 εκατ. ευρώ, έχει προϋπολογίσει το ΔΣ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού της νέας χρονιάς, που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega,  προκύπτει ότι έχει προαποφασιστεί περικοπή στις συντάξεις, για να περιοριστεί το εν λόγω κονδύλι. Ουσιαστικά, πρόκειται για άλλη μια περίπτωση εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που αναμένεται να προκαλέσει νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις, από 1-1-2015 και μετά, η οποία μπορεί να ανέλθει στα επίπεδα του 10%. Σημειώνεται ότι το Ταμείο έχει περισσότερους από 1 εκατ συνταξιούχους, οι οποίοι είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται «οριζόντια» το περασμένο καλοκαίρι κατά 5,2%. Επίσης, κατά μέσο όρο, μετά τις συνεχείς περικοπές που έχουν υποστεί την τελευταία πενταετία, οι επικουρικές συντάξεις κυμαίνονται στα επίπεδα των 190 ευρώ.

Πηγές από το δς του Ταμείου κάνουν λόγο για περικοπές στις συντάξεις, αλλά θεωρούν ότι δεν θα ανέλθουν σε αυτό το ποσοστό, αλλά θα είναι πιο περιορισμένες. Αιτία το γεγονός ότι μπορεί να προκύψουν πρόσθετα έσοδα για το Ταμείου της τάξης των 200 εκατ. ευρώ τα οποία δεν έχουν προϋπολογιστεί και έτσι το ποσό που θα χρειάζεται να καλυφθεί, θα είναι τελικά, πολύ μικρότερο. Τα έσοδα αυτά μπορεί να προέλθουν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και από το αμοιβαίο κεφάλαιο ασφάλισης προσωπικού της ΔΕΗ.