Οικονομία

Επιστροφή ΕΦΚ «τάζει» το Μαξίμου, «θα κατέβουμε με τα τρακτέρ στην Αθήνα» προειδοποιούν οι αγρότες

Επιστροφή ΕΦΚ «τάζει» το Μαξίμου, «θα κατέβουμε με τα τρακτέρ στην Αθήνα» προειδοποιούν οι αγρότες Φωτογραφία: EUROKINISSI
Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ότι οι αγρότες δεν θα υποχωρήσυν εάν δεν δικαιωθούν απηύθυνε ο Πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το Μαξίμου δεσμεύεται μονο για επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Mega, ο κ. Ρίζος Μαρούδας είπε χαρακτηριστικά πως «εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα παραμένει το ενδεχόμενο να κατέβουμε με τρακτέρ στην Αθήνα».

Στη συνέχεια ο κ. Μαρούδας τόνισε: «Συζητήσαμε για τα αιτήματα τα οποία θα πούμε τον πρωθυπουργό και καθορίστηκε η 15μελής επιτροπή που θα ανακοινωθεί σε λίγο. Βασικά αιτήματα που αφορούν όλους τους αγρότες είναι το κόστος παραγωγής που είναι τεράστιο, υπάρχει το θέμα της νέας αγροτικής πολιτικής, η οποία δεν θέλουμε να εφαρμοστεί γιατί είναι πολύ χειρότερη απλό την προηγούμενη και δεν υπάρχουν ότι και προϋποθέσεις η Ελλάδα να καλύψει τους όρους που θέτει η ΕΕ με τη νέα ΚΑΠ. Θέλουμε αποζημίωση για τα προϊόντα και υπάρχει και το θέμα με τις ελληνοποιήσεις με αμφιλεγόμενα προϊόντα που εισάγονται. Δεν μπορούμε εμείς να πουλάμε πάμφθηνα και να φτάνουν σε εσάς πανάκριβα. Υπάρχουν ζημιές στη Θεσσαλία και θέλουμε και εκεί κάποιες λύσεις» και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε μία προσπάθεια πηγαίνοντας προς τη συνάντηση, να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που είχαμε βάλει. Οι δρόμοι έκλειναν συμβολικά όλο αυτό τον καιρό. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύσεις. Εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα παραμένει το ενδεχόμενο να κατέβουμε με τρακτέρ στην Αθήνα. Θέλουμε να λυθούν βασικά ζητήματα για να συνεχίσουμε να παράγουμε. Όπως η κυβέρνηση έχει χρήματα για άλλες κοινωνικές ομάδες, θα πρέπει να "σκύψει" και πάνω από τους αγρότες. Έξι μήνες μετά τις πλημμύρες αυτό που έχουν πάρει οι αγρότες είναι μία μικρή προκαταβολή στα προϊόντα και το 60% των αγροτών τις 2.000 στην πρώτη αρωγή, τίποτα άλλο».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι 15μελής αντιπροσωπεία των αγροτών θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα και οι προθέσεις των δύο πλευρών.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να προλειάνει το έδαφος για τη συνάντηση της Τρίτης με τον κ. Μητσοτάκη, δεσμευόμενη για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και υπενθυμίζοντας ότι έχει ληφθεί μέριμνα σα μην υπάρξει καμία διακοπή ρεύματος στη Θεσσαλία.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως «Ό,τι λέει ο Πρωθυπουργός το κάνει πράξη. Από τη στιγμή που είπε στη Βουλή για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο -και το έχει ήδη κάνει 2 χρονιές- θα γίνει και για τρίτη χρονιά», για να προσθέσει στη συνέχεια και τα εξής: «Οι αγρότες, αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει μία προσπάθεια να τους βοηθήσει, ζητούν να καταβληθεί νωρίτερα για λόγους ρευστότητας. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει για να δώσει με καλύτερο τρόπο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες. Και μετά τη συζήτηση που θα γίνει με τον Πρωθυπουργό και τα δημοσιονομικά δεδομένα, να δοθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να μπορέσουν να έχουν μία ρευστότητα και μία διευκόλυνση. Είναι δεδομένος ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, για τρίτη χρονιά θα φτάσει τα 82 εκατομμύρια ευρώ και τις επόμενες ημέρες θα δούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως μας υποδείξουν και από το αρμόδιο υπουργείο».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου απέχει πολύ από τα αιτήματα των αγροτών στα μπλόκα ανά την επικράτεια.