Οικονομία

Αποζημιώσεις έως 3.500 ευρώ ανά καταστραμμένο στρέμμα στον Έβρο

Αποζημιώσεις έως 3.500 ευρώ ανά καταστραμμένο στρέμμα στον Έβρο
Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και ανάπτυξης του Έβρου κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης του νομού στη Δαδιά.

Ανέφερε πως η πορεία υλοποίησης προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και ότι έχουν νομοθετηθεί ήδη οι διατάξεις που αφορούν το Evros Pass και το ειδικό σχήμα στήριξης των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου που επλήγησαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου του '23.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην απόφαση επιχορήγησης των πληγέντων αγροτικών εκμεταλλεύσεων που έχει περάσει από την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για επιχορήγηση που υπερτερεί αυτής που είχε ισχύ με το προηγούμενο καθεστώς.

Επίσης, ανακοίνωσε την επιχορήγηση για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη την καλλιέργεια και το είδος φυτευσιάς, καθώς και τους χρόνους που απαιτούνται για την αποκατάστασή τους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική με τη χθεσινή συνεδρίαση ανακοίνωση αποφασίστηκε -στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και για τις προαναφερθείσες φυσικές καταστροφές- η επιχορήγηση για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής (δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια) να διαμορφωθεί κατ' ανώτατο όριο ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, ως εξής:

-2.450 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση

-3.500 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα

-2.450 ευρώ ανά στρέμμα για αμπελοειδή

-577,5 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών

Διευκρινίζεται ότι το εν λόγω σχήμα αφορά και στις περιπτώσεις των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όπου λαμβάνουν το ήμισυ της επιχορήγησης και ως εκ τούτου και της προκαταβολής σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά που καταβάλλονται στους κατ' επάγγελμα αγρότες.

Στη συγκεκριμένη επιχορήγηση που αφορά αποκλειστικά την κάλυψη της απώλειας του φυτικού μέσου παραγωγής συνυπολογίζονται οι ανάγκες αποκατάστασής του.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε η πορεία των εργασιών που έχουν αναλάβει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Διάζωμα, καθώς και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στο έργο της Ομάδας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη του Έβρου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ., Χριστόδουλος Τοψίδης, καθώς και οι δήμαρχοι Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, Ορεστιάδας, Διαμαντής Παπαδόπουλος, και Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάτοικοι της περιοχής.