Οικονομία

Για κάθοδο στην Αθήνα ετοιμάζονται οι αγρότες - Ποιοι θα κατέβουν με τρακτέρ

Για κάθοδο στην Αθήνα ετοιμάζονται οι αγρότες - Ποιοι θα κατέβουν με τρακτέρ Φωτογραφία: Intime
Αγροτικές κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς δρόμων βρίσκονται σε εξέλιξη πριν την «επέλαση» των τρακτέρ στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη.

Κλειστή είναι από τις 19:30 η Εγνατία Οδός, στο ύψος του κόμβου της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, σστο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.

Αγρότες της Ημαθίας και της Πιερίας, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στους παράδρομους βγήκαν με τα πόδια στο οδόστρωμα θέλοντας να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ενόψει του συλλαλητηρίου στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη. Την ίδια ώρα αντίστοιχες κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα και στα υπόλοιπα μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι αγρότες τονίζουν πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού ήταν «στάχτη στα μάτια» ενώ παράλληλα προειδοποιούν πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στον κόμβο Καλπακίου, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι του Νομού Ιωαννίνων εξέφρασαν την οργή τους με αποκλεισμό των οδών προς Κόνιτσα και Κακαβιά, συνεχίζοντας τις προηγούμενες κινητοποιήσεις στην Περιφέρεια Ηπείρου, την Εφορία και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι δράσεις αυτές έχουν τόσο συμβολικό όσο και ουσιαστικό χαρακτήρα, με το μήνυμα «Προσπαθούμε να επιβιώσουμε» να απευθύνεται στην κοινωνία.

Οι αντιδράσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με αγρότες και κτηνοτρόφους να ετοιμάζονται για τις κινητοποιήσεις την προσεχή Τρίτη σε εθνικό επίπεδο. Οι δράσεις συνεχίζονται και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου όπως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τον Λούρο.

Οι Σερραίοι αγρότες σήμερα προχώρησαν στο συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας Οδού για μισή ώρα στο ύψος του Στρυμονικού, όπου παραμένουν τα τρακτέρ τους.

Οι αγρότες των Γρεβενών «σφράγισαν» με 50 τρακτέρ το κέντρο της πόλης, ενώ, με μηχανοκίνητη πορεία, κλείσιμο των τελωνείων και της Εγνατίας οδού συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και ενισχύουν με δυνάμεις το μπλόκο στο τελωνείο Νίκης στα σύνορα Ελλάδας Βόρειας Μακεδονίας, το μπλόκο της Καστοριάς στο τελωνείο και στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας όπου παραμένουν από την περασμένη Κυριακή και μαζί τους βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες ΦΔΧ.

Αγρότες από Λάρισα και Βοιωτία μπροστάρηδες στην οχηματοπομπής τη Τρίτης

Αν και ακόμη δεν έχουν αποφασίσει όλα τα μπλόκα αγροτών για τον τρόπο συμμετοχή στο παναγροτικό συλλαλητήριο της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου, γνωστοί για την μαχητικότητά τους οι αγρότες της Λάρισας και της Βοιωτίας ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους για να οδηγήσουν την πομπή στο Σύνταγμα, με αγρότες από όλη την υπόλοιπη χώρα που θα καταφθάσουν στην πρωτεύουσα με ναυλωμένα πούλμαν.

Ειδικότερα, το σχέδιο «καθόδου» την Τρίτη στην Αθήνα περιλαμβάνει δεκάδες τρακτέρ από Θεσσαλία, Βοιωτία και Φθιώτιδα και την παρουσία χιλιάδων αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων από όλη την ελληνική επικράτεια. 

Οι Θεσσαλοί αγρότες φέρονται αποφασισμένοι να κατέβουν στην Αθήνα με πολλά τρακτέρ και λεωφορεία. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των γεωργικών μηχανημάτων ενδέχεται να είναι τριψήφιος, καθώς μόνο από τη Θεσσαλία θα συγκεντρωθούν 60-70 τρακτέρ, ενώ στο κονβόι θα προστεθούν τρακτέρ από τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Ραντεβού στο Κάστρο τη Δευτέρα 

Το «ραντεβού» των αγροτών έχει δοθεί για τη Δευτέρα, στο Κάστρο Βοιωτίας, όπου θα συγκεντρωθούν όλα τα τρακτέρ, πριν την κάθοδο στην Αθήνα την Τρίτη.

Με ΙΧ και λεωφορεία

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 70 λεωφορεία και δεκάδες ΙΧ θα κατέβουν στην Αθήνα για το συλλαλητήριο. Ο αριθμός των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων που εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν στο μεγάλο -όπως όλα δείχνει- συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, θα ξεπεράσει τους 5.000.

Το στοίχημα της «ανοικτής» εισόδου στην Πόλη

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιμένει, προς το παρόν, στην αρνητική απάντηση για την παρουσία τρακτέρ στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο, μεταξύ των αγροτών και της κυβέρνησης συνεχίζονται. Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να επιτραπεί ένας περιορισμένος αριθμός τρακτέρ στο Σύνταγμα, όπως έγινε και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς και τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου τουλάχιστον κάποιες ώρες νωρίτερα και συγκεκριμένα από τις 2 έως τις 4 το μεσημέρι.