Οικονομία

Αποχωρούν μετά το μεγάλο συλλαλητήριο οι αγρότες: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Αποχωρούν μετά το μεγάλο συλλαλητήριο οι αγρότες: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν
Σε ισχύ βρίσκονται νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα Τετάρτη για την αποχώρηση των τρακτέρ από το κέντρο της Αθήνας: Τμηματικά και συντεταγμένα εγκαταλείπουν οι αγρότες το Σύνταγμα

Στο Σύνταγμα παρέμειναν όλη τη νύχτα με τα τρακτέρ τους οι αγρότες μετά το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, μετά από περίπου ένα μήνα στα μπλόκα, ζητώντας από την κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Με συνθήματα και πανό για την επαγγελματική τους επιβίωση, αλλά και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για το σύνολο της κοινωνίας, όπως «χωρίς εμάς, τί θα φας;», «μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια» και «no farmers, no food, no future» χιλιάδες αγρότες έδωσαν το παρών στο μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

Στα αιτήματα που κατέθεσαν περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρέλαιου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί, δεδομένου ότι η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής. Όπως διευκρίνισαν, θέλουν η τιμή κιλοβατώρας να πέσει στα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.

Ζωτικής σημασίας θεωρείται παράλληλα το θέμα της επιδότησης για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας», αλλά και οι παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων. Ζητούν, ακόμη, να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται στην ΚΑΠ, καθώς - όπως σημειώνουν - μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση».

Οι αγρότες αναμένεται να ξεκινήσουν να αναχωρούν από το Σύνταγμα στις 11:00 - τμηματικά και συντεταγμένα - με βάση το σχέδιο της Αστυνομίας, ενώ όσοι είχαν φτάσει στην Αθήνα με λεωφορεία αναχώρησαν ήδη χθες το βράδυ.

Επί ποδός είναι η Τροχαία Αττικής, ενώ Από τις 10:00 το πρωί η ΕΛΑΣ έχει ζητήσει από τους αγρότες να παρατάξουν τα τρακτέρ τους κατά μήκος του δρόμου για να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης.

Όπως σημειώνεται, θα ακολουθηθεί η αντίστροφη διαδρομή με χθες.

Πιο συγκεκριμένα η Τροχαία ενημερώνει πως λόγω της επικείμενης αναχώρησης των τρακτέρ από τη λεωφόρο Βασιλής Αμαλίας θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά μήκος του δρομολογίου:

  • Πανεπιστημίου
  • Πλ. Ομονοίας
  • Αγ. Κωνσταντίνου
  • Πλ. Καραϊσκάκη
  • Αχιλλέως
  • Λ. Αθηνών
  • Λ. Κηφισού

Πώς θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

Οι αγρότες πρόκειται σήμερα και αύριο να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα ώστε να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων τους. Όπως ανέφερε χθες ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων στην ΕΡΤ προσανατολίζονται είτε σε αποκλεισμό δρόμων, είτε θα προχωρήσουν σε άλλες μορφές κινητοποίησης.

Ήταν ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο και το αγροτικό κίνημα θα είναι διαφορετικό από την επόμενη μέρα, γιατί έβγαλε την ενότητα και απέδειξε ότι όλη την κοινωνία την έχει στο πλευρό του. Πραγματικά αποδείξαμε ότι είμαστε όλοι μια γροθιά και απαιτούμε από την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει άμεσα λύσεις στο πλαίσιο αιτημάτων που του έχουμε στείλει και όχι να κάνει πολιτική με ψίχουλα, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Σωκράτης Αλειφτήρας, εκπρόσωπος του μπλόκου Ε65.