Οικονομία

Απεργία αύριο Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου: Πόσα χρήματα χάνουν όσοι απεργήσουν

Απεργία αύριο Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου: Πόσα χρήματα χάνουν όσοι απεργήσουν
Χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένεται αύριο, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, να συμμετέχουν στην απεργία αύριο 28 Φεβρουαρίου που έχουν προκηρυχθεί.

Η συμμετοχή στην αδέρφια και η αποχή από την εργασία συνεπάγεται μείωση μισθού κατά ένα ημερομίσθιο. Έτσι όσοι αποφασίσουν να απεργήσουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα χάσουν το μεροκάματο τους.

Ειδικότερα ο εργαζόμενος που συμμετέχει σε νόμιμη απεργία θεωρείται ότι απουσιάζει για δικαιολογημένη αιτία. Κατά συνέπεια νομιμοποιείται η αποχή του από την εργασία και ο χρόνος αποχής εξομοιώνεται με χρόνο εργασίας, σημαντικό γεγονός για τα δικαιώματά του, όπως π.χ. προϋπηρεσία.

Η συμμετοχή του εργαζόμενου σε νόμιμη απεργία οδηγεί στην άρση της υποχρέωση του εργοδότη για καταβολή του ημερομισθίου κατά την ημέρα της απεργίας (με εξαίρεση το προσωπικό ασφαλείας).

Έτσι οι εργαζόμενοι που χάσουν το ημερομίσθιο τους ανάλογα με το μισθό που παίρνουν:

- Ο εργαζόμενος που πληρώνεται με τον κατώτατο μισθό ύψους 780 ευρώ θα χάσει ποσό ύψους περίπου 31 ευρώ για τον μήνα Φεβρουάριο
- Ο εργαζόμενος που παίρνει μισθό ύψους 1.000 ευρώ θα χάσει ποσό ύψους περίπου 40 ευρώ για τον μήνα Φεβρουάριο
- Ο εργαζόμενος που παίρνει μισθό ύψους 800 ευρώ θα χάσει ποσό ύψους περίπου 32 ευρώ για τον μήνα Φεβρουάριο.
- Ο εργαζόμενος που παίρνει μισθό ύψους 1.200 ευρώ θα χάσει ποσό ύψους περίπου 48 ευρώ για τον μήνα Φεβρουάριο.
- Ο εργαζόμενος που παίρνει μισθό ύψους 1.500 ευρώ θα χάσει ποσό ύψους περίπου 60 ευρώ για τον μήνα Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι ο εργαζόμενος απεργός προστατεύεται από την απόλυση, δεδομένου ότι η συμμετοχή του σε απεργία δεν μπορεί να αποτελέσει νόμιμο λόγο απόλυσης. Η τυχόν απόλυση κατά τη διάρκεια απεργίας ή μετά από συμμετοχή σε απεργία για λόγους εκδίκησης, θεωρείται παρεμπόδιση της άσκησης της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης και είναι άκυρη ως καταχρηστική. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται και κάθε άλλο εκδικητικό και ζημιογόνο μέτρο για τον εργαζόμενο-απεργό, όπως π.χ. η μετάθεση ή ο εξαναγκασμός σε παραίτηση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν απεργήσει αλλά δεν μπορεί να μεταβεί στην εργασία του λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεις που έχουν προκηρυχθεί τότε ισχύει άλλο καθεστώς για την πληρωμή του.
Όπου ο εργαζόμενος δεν μπορεί να πάει στην εργασία του για λόγους ανωτέρας βίας, που δεν ευθύνεται ο ίδιος, δεν είναι δική του η υπαιτιότητα, όπως η απεργία στα ΜΜΜ και η επιχείρηση όπου εργάζεται παραμένει ανοιχτή τότε αμείβεται κανονικά.