Οικονομία

Τι ισχύει για την ασφάλιση στο ΤΕΚΑ - Τι να περιμένουν οι νέοι στις αυριανές συντάξεις τους

Eurokinissi Eurokinissi
Υπάρχουν δύο ειδών ασφαλιστικά συστήματα, τα διανεμητικά και τα κεφαλαιοποιητικά, τονίζει ο Πάνος Τσακλόγλου

 Στις αλλαγές που έχει φέρει το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου. Όπως είπε, σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά FM 90.1, υπάρχουν δύο ειδών ασφαλιστικά συστήματα. Τα πρώτα είναι τα λεγόμενα διανεμητικά, στο οποίο ανήκει και το δικό μας σύστημα, όπου οι τωρινοί εργαζόμενοι πληρώνουν εισφορές και με αυτές πληρώνονται οι συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων. Ο δεύτερος τύπος ασφαλιστικών συστημάτων είναι τα λεγόμενα κεφαλαιοποιητικά. Σε αυτά ο ασφαλισμένος καταβάλει τις εισφορές του, αυτές επενδύονται και όταν φτάνει στην ηλικία της συνταξιοδότησης παίρνει μια σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχει καταβάλλει και τι απόδοση είχαν οι επενδύσεις του. 

Τα διανεμητικά συστήματα δουλεύουν καλά, όταν έχουμε πολλούς εργαζόμενους και λίγους συνταξιούχους.  

Οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης των ασφαλισμένων στο ΤΕΚΑ, 3% από τον εργοδότη και 3% από τον ασφαλισμένο, και αυτές κατευθύνονται στο ΤΕΚΑ αντί του ΕΦΚΑ. Το ΤΕΚΑ επενδύει αυτά τα χρήματα, με συγκεκριμένους κανόνες. Ο εργαζόμενος θα μπορεί είτε να διαλέγει είτε όλες του οι εισφορές του να τοποθετηθούν σε ένα από τα τρία funds του ΤΕΚΑ - ένα πιο χαμηλού ρίσκου, ένα ισορροπημένο, ένα με μεγαλύτερο ρίσκο - είτε να τοποθετεί συγκεκριμένα ποσοστά στο κάθε ένα από αυτά, π.χ. 30% στο υψηλού ρίσκου και 70% στο ισορροπημένο. 

Και τα τρία αυτά funds, θα έχουν το λεγόμενο προφίλ κύκλου ζωής, δηλαδή όσο κάποιος είναι νεότερος οι εισφορές του θα επενδύονται σε περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν μεγαλύτερο ρίσκο, αλλά και μεγαλύτερες αποδόσεις. Όσο πλησιάζει κάποιος προς τη σύνταξη θα γίνεται μια ανατοποθέτηση για παράδειγμα σε ομόλογα χαμηλού ρίσκου.

Τρεις συντάξεις

Οι νέοι που ασφαλίζονται στο ΤΕΚΑ θα λάβουν τρεις συντάξεις. Την εθνική σύνταξη, την οποία πληρώνει ο προϋπολογισμός και έχει δημοσιονομικό ρίσκο. Την ανταποδοτική σύνταξη, η κύρια δηλαδή σύνταξη που βασίζεται στις εισφορές των τότε εργαζομένων και έχει δημογραφικό ρίσκο. Και την κεφαλαιοποιητική επικουρική σύνταξη που έχει το ρίσκο των αγορών. 

Στα κεφαλαιοποιητικά συστήματα γενικά οι αποδόσεις έχουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις από ότι έχουν τα διανεμητικά συστήματα, όμως είναι πολύ ψηλότερες από αυτές που έχουν τα διανεμητικά συστήματα και ειδικά τα διανεμητικά συστήματα γηρασμένων κοινωνιών όπως είναι η ελληνική.

Οπότε αυτός είναι ένας λόγος που μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι νέοι θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη από το ΤΕΚΑ από αυτή που θα ελάμβαναν με τους υφιστάμενους κανόνες του επικουρικού του ΕΦΚΑ.

Εκτός από αυτούς που ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΤΕΚΑ, στο Ταμείο μπορούν να ασφαλιστούν επίσης εργαζόμενοι που δεν έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης όπως οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι αλλά και ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ που ήταν έως 35 ετών όταν ψηφίστηκε ο νόμος του ΤΕΚΑ. 

Γιατί να εγγραφεί κάποιος

Υπάρχουν δυο σημαντικοί λόγοι για να εγγραφεί κάποιος στο ΤΕΚΑ. Αρχικά το ΤΕΚΑ δίνει μία εγγύηση ακριβώς επειδή είναι κομμάτι της κοινωνικής ασφάλισης, πως ο,τι και αν συμβεί η σύνταξη την οποία θα λάβει ο ασφαλισμένος θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στις εισφορές που έχει καταβάλλει σε πραγματικούς όρους, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό. Επίσης επειδή είναι πάρα πολύ μεγάλο ταμείο, έχει πάρα πολύ μεγάλες οικονομίες κλίμακας τις οποίες εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να τις έχει κάποιο ταμείο το οποίο θα είναι αισθητά μικρότερο.