Οικονομία

Με προίκα 330 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα για την στήριξη των απόρων

Με προίκα 330 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα για την στήριξη των απόρων Με προίκα 330 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα για την στήριξη των απόρων Φωτογραφία: Με προίκα 330 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα για την στήριξη των απόρων
Με προίκα 330 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα για την στήριξη των απόρων Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για τους Άπορους (TEBA/FEAD)». Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας, έθεσε σε διαβούλευση το πρόγραμμα με στόχο τη δημιουργία κοινωνικών συμπράξεων, μία ανά περιφερειακή ενότητα.

Δίνεται χρονικό περιθώριο έως τις 30 Ιανουαρίου του επόμενου έτους για να κατατεθούν τυχόν σχέδιο για τη συγκρότηση κοινωνικών συμπράξεων, ενώ έως τις 10 Φεβρουαρίου 2015, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλογής των πράξεων αυτών. Από την έγκριση του προγράμματος, η Ελλάδα καρπώνεται 330 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα 2015 – 2020, για να αξιοποιηθούν για την στήριξη των πλέον αδύναμων σε τρόφιμα, βασικά αγαθά και συμβουλευτική. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, «η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, που υποβάλλαμε τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας ΤΕΒΑ/FEAD, είναι επιβράβευση της καλής προετοιμασίας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και της αποτελεσματικής διαβούλευσης με την Επιτροπή. Η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει με την θεσμική συνεργασία του Δημοσίου, της Αυτοδιοίκησης της Εκκλησίας και της Κοινωνίας  των πολιτών.»

Σύμφωνα με τη διαβούλευση για τη δημιουργία Κοινωνικών Συμπράξεων, προωθείται η διαδικασία δημιουργίας Οργανώσεων Εταίρων, με κριτήρια επιλογής τον συνδυασμό της βέλτιστης δυνατής εμπειρίας, τη διαχειριστική επάρκεια και την υλοποίηση των πράξεων. Πιο αναλυτικά τα κριτήρια επιλογής είναι:
Για Επικεφαλής Οργανώσεις Εταίρους
-    Διαχειριστική επάρκεια της Οργάνωσης Εταίρου
-    Επάρκεια της οργάνωσης Εταίρου να διενεργεί δημόσιες προμήθειες
-    Οικονομική βιωσιμότητά της Οργάνωσης Εταίρου σε σχέση με το μέγεθος και διάρκεια της πράξης
Κριτήρια επιλογής για όλες τις Οργανώσεις Εταίρους:
-    Η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Κανονισμού του Ταμείου
-    Η δυνατότητα καταγραφής και παροχής των δεδομένων/πληροφοριών που απαιτούνται από την Διαχειριστική Αρχή ή/και τον Κανονισμό του Ταμείου
Δυνητικές επικεφαλής Οργανώσεις Εταίροι του ΕΠ-Ι είναι:
•    Τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου Βαθμού (Δήμοι, Περιφέρειες, Δημοτικά/ Περιφερειακά ΝΠΔΔ ή Κοινωφελείς επιχειρήσεις, καθώς και αντίστοιχες Υπηρεσίες και Φορείς των Περιφερειών).
•    Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου
Ως Οργανώσεις Εταίροι, επιπλέον των ανωτέρω, μπορούν να συμμετάσχουν:
•    ΝΠΙΔ πιστοποιημένα στο πλαίσιο του Ν.2646/98 και της ΚΥΑ  Γ.Π:Π(2)γ/οικ. 34029/22-3-2012
•    Καταναλωτικές Οργανώσεις που εντάσσονται στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (Ν.2251/94) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
•    ΜΚΟ που εντάσσονται στο Εθνικό Πιστοποιημένο Μητρώο ή/και μέλη της Ομοσπονδίας Εθελοντικών ΜΚΟ
•    Άτυπα κοινωνικά δίκτυα με πρωτοβουλίες και δράσεις διανομής ειδών σε απόρους σε τοπικό επίπεδο, τα οποία θα πρέπει να πιστοποιηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2646/98 και να υπαχθούν στο Παρατηρητήριο Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης (Ν. 4262/2014)
Η Επικεφαλής Οργάνωση Εταίρος και οι Οργανώσεις Εταίροι που συγκροτούν την Κοινωνική Σύμπραξη πρέπει να διαθέτουν:
•    Προηγούμενη εμπειρία με τις ομάδες στόχος της Πράξης
•    Προηγούμενη εμπειρία σχετική με το είδος υλικής στέρησης της Πράξης (π.χ. διανομή τροφίμων)
•    Προηγούμενη εμπειρία σχετική με τα προτεινόμενα συνοδευτικά μέτρα
•    Επάρκεια πόρων (εγκαταστάσεις αποθήκευσης/διανομής, κατάλληλο προσωπικό κλπ) για την υλοποίηση της Πράξης