Οικονομία

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα στήριξης 1.311 απολυμένων της Sprider

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα στήριξης 1.311 απολυμένων της Sprider Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα στήριξης 1.311 απολυμένων της Sprider Φωτογραφία: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα στήριξης 1.311 απολυμένων της Sprider
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα στήριξης 1.311 απολυμένων της Sprider Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Έως τις 26 Ιανουαρίου 2015, έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής, όσες επιχειρήσεις θέλουν να συμμετάσχουν ως δικαιούχοι στο πρόγραμμα ενίσχυσης πρώην απολυμένων της Sprider Stores.

Την ενίσχυση 1.311  πρώην εργαζόμενων της Sprider Stores, ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Ταμείο προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ), ύστερα από πρόταση που κατέθεσε η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΣΥΕΚΤ), του υπουργείου Εργασίας. Όπως έγινε γνωστό από την απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας, Ιωάννης Πλακιωτάκης, η ενίσχυση αφορά 761 απολυμένους της εταιρίας και 550 νέους εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης, κατάρτισης (Not in Employment, Education, Training – NEETs). Πρόκειται για νέους ηλικίας 15 – 29 ετών, οι οποίοι είναι οικονομικά μη ενεργοί ή άνεργοι (συμπεριλαμβανομένων και των μακροχρόνια ανέργων), είτε είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και αναζητούν εργασία, είτε όχι.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης που εγκρίθηκε ανέρχεται στα 12.151.500 ευρώ. Η κοινοτική συνδρομή του ΕΤΠ, ανέρχεται στο 60% της συνολικής δαπάνης. Η ΕΣΥΕΚΤ πρόκειται να ορίσει δικαιούχο για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, για να υλοποιήσει τα εξής σημεία:

*    Επαγγελματική κατάρτιση: Η υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την επιταγή κατάρτισης (voucher).
*    Εξειδικευμένη κατάρτιση / επιμόρφωση: Η υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους κανόνες περί δημοσίων συμβάσεων.

Ειδικά, σε ό,τι αφορά τους NEETs:

*Κατανέμονται σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας, κυρίως στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.
*Ο αριθμός των συμμετεχόντων ατόμων που ανήκουν στην ομάδα των NEETs δεν πρέπει να ξεπερνάει τον αριθμό των συμμετεχόντων ατόμων που ανήκουν στα απολυμένα άτομα της Sprider Stores.

Για τον εντοπισμό των NEETs και την επιλογή τους ο δικαιούχος μπορεί να κάνει τα εξής:

*    Μπορεί να χρησιμοποιήσει στοιχεία από τον ΟΑΕΔ για τους εγγεγραμμένους που αναζητούν εργασία και να προβεί σε ενέργειες πληροφόρησης και δημοσιότητας για την ενημέρωση και ενεργοποίηση τόσο αυτών, όσο και των μη εγγεγραμμένων.
*    Υποχρεωτικά θα χρησιμοποιήσει κριτήρια όπως είναι το εισόδημα, η μακροχρόνια ανεργία, το εκπαιδευτικό επίπεδο και λοιπά κριτήρια.

Στο σκέλος της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, θα υπάρξει αποτύπωση προσόντων των ωφελούμενων και διάγνωση των αναγκών τους, αλλά και της αγοράς εργασίας, προσανατολισμένων σε παραδοσιακές ή νέες ειδικότητες ή αναδυόμενες δεξιότητες. Αφορά 1.100 άτομα. Για εξειδικευμένη κατάρτιση και επιμόρφωση θα επιλεχθούν 211 άτομα. Για την τελική επιλογή όμως θα προηγηθεί η διαδικασία της επαγγελματικής συμβουλευτικής. Επιδοτείται έως και  η χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης 100 ωφελούμενων, προκειμένου να υποστηριχθούν για αλλαγή τόπου κατοικίας, ως αποτέλεσμα της εξεύρεσης εργασίας σε άλλο τόπο.