Οικονομία

Πώς θα δηλωθούν αναδρομικά από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και αποζημιώσεις

Πώς θα δηλωθούν αναδρομικά από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και αποζημιώσεις
Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ στα έτη που αφορούν

Για τους φορολογουμένους που έχουν εκκρεμότητες στην εφορία για αναδρομικά από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και αποζημιώσεις, η φορολογική διοίκηση θα δώσει και εφέτος τη δυνατότητα δήλωσης των εισοδημάτων έως το τέλος του 2024.

Για όσους έχουν εισπράξει βάσει δικαστικής απόφασης εισοδήματα που αφορούν προηγούμενα έτη και τόκους, αυτά θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ στα έτη που αφορούν. Οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκαν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1 του εντύπου Ε1.

Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2018 ο φορολογούμενος θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2019. Στη συνέχεια θα επιλέξει τροποποιητική δήλωση και δήλωση αναδρομικών Ε1. Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά, θα υποβάλλει οριστικά τη δήλωση (εμπρόθεσμα μέχρι 31.12.2024).

Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών

Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ στα έτη που αφορούν.

Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προ-συμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρωθούν ή να τροποποιηθούν. Εάν ο φορολογούμενος επιθυμεί να τροποποιήσει άλλα στοιχεία της δήλωσής πρέπει να υποβάλει ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

Τέλος, και για όσους έχουν χειρόγραφη βεβαίωση αποδοχών για αναδρομικά ποσά μισθών, αλλά δεν εμφανίζεται η επιλογή για υποβολή δήλωσης αναδρομικών Ε1, υπάρχει λύση (η επιλογή είναι ενεργή για όσους φορολογουμένους υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση για αναδρομικές αποδοχές από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής). Σε αυτές τις περιπτώσεις η τροποιητική δήλωση υποβάλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ.