Οικονομία

Χαλάρωσαν τα κριτήρια χορήγησης δανείων στα νοικοκυριά οι τράπεζες

Χαλάρωσαν τα κριτήρια χορήγησης δανείων στα νοικοκυριά οι τράπεζες
Τα κριτήρια για τη χορήγηση δανείων προς νοικοκυριά χαλάρωσαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ παράλληλα αυξήθηκε η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια.

Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα κριτήρια για τη χορήγηση δανείων σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν σταθερά σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2023, όπως προέβλεπε η προηγούμενη έρευνα. Επίσης, αναμένεται να παραμείνουν σταθερά κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Τα συνολικά όρια για τη χορήγηση δανείων σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ελαφρώς χαλάρωσαν σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2023, καθώς οι τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια και τα περιθώρια κέρδους τους λόγω ανταγωνισμού.

Την ίδια περίοδο, η ζήτηση για δάνεια από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, ειδικότερα για μακροπρόθεσμα δάνεια από μεγάλες εταιρείες, αυξήθηκε. Αναμένεται ότι η συνολική ζήτηση θα παραμείνει σταθερή το επόμενο τρίμηνο, ενώ η αναλογία απόρριψης αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια παρέμεινε αμετάβλητη.

Σχετικά με τα δάνεια προς νοικοκυριά, τα κριτήρια χορήγησης έγιναν ελαφρώς πιο χαλαρά σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2023 λόγω του ανταγωνισμού. Όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια, οι όροι χορήγησης γίνονται πιο αυστηροί λόγω της λήξης επιχορηγούμενων προγραμμάτων, ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια παραμένουν σχεδόν αμετάβλητοι. Αναμένεται ότι οι όροι αυτοί θα παραμείνουν σταθεροί κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παραμένει σταθερή, ενώ αυξάνεται για τα καταναλωτικά δάνεια.

Για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, η ζήτηση για δάνεια στεγαστικά και καταναλωτικά αναμένεται να παραμείνει σταθερή.

Τέλος, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, η αναλογία των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, ενώ η αντίστοιχη αναλογία για καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε αμετάβλητη σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.