Οικονομία

Πληρώνονται αναδρομικά έως και 50.000 ευρώ σε χιλιάδες συνταξιούχους – Οι κερδισμένοι

Πληρώνονται αναδρομικά έως και 50.000 ευρώ σε χιλιάδες συνταξιούχους – Οι κερδισμένοι
Νέος γύρος καταβολής αυξήσεων και αναδρομικών σε συνταξιούχους έρχεται στο τέλος Μαΐου.

Αρχικά θα ωφεληθούν 12.000 συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι στα αναδρομικά. Σε αυτήν την ομάδα τα ποσά που θα πληρωθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, φτάνουν μεικτά τα 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις, και τα 50.000 ευρώ (οι κρατήσεις είναι της τάξης του 20% με 26%).

Επιπλέον, νέες πληρωμές θα υπάρξουν και για άλλες περιπτώσεις όπως αυτές των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση, καθώς σε ορισμένα Ταμεία δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα χρόνων ασφάλισης και ως εκ τούτου οι επανυπολογισμοί καθυστερούν γιατί η κάθε περίπτωση ερευνάται ξεχωριστά.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί υπάλληλοι, μηχανικοί που εργάστηκαν στο Δημόσιο και δικαστές, συνταξιούχοι υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, όπου ο επανυπολογισμός θα οδηγήσει σε αύξηση της ανταποδοτικής τους σύνταξης, καθώς και συνταξιούχοι προερχόμενοι από πρώην ΔΕΚΟ.

Σε αυτήν την ομάδα τα ποσά που θα πληρωθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, φτάνουν τα 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις, και τα 50.000 ευρώ. Τα ποσά των αναδρομικών αυτών είναι πριν από την παρακράτηση φόρου 20%, της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης 6%, αλλά και τυχόν εισφοράς αλληλεγγύης.

Περισσότερα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 36-40 έτη ασφάλισης, καθώς ευνοούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση. Όσοι περιμένουν αυξήσεις από τον επανυπολογισμό θα τις πάρουν με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών, 54 μηνών έως τον Απρίλιο 2024. Οι επανυπολογισμοί στις νέες συντάξεις γίνονται σε όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και 12/5/2016.