Ο «κοκκινοπράσινος» Οκτώβρης: Παράταση στις εξελίξεις για την κεντροαριστερά

eurokinissi eurokinissi
Ο εκλεγμένος από τη βάση υποψήφιος πρωθυπουργός το πρόβλημα των ηγεσιών Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη- Τι θα συμβεί μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Η ανακοπή της πορείας της Λεπέν προς την εξουσία στη Γαλλία από το δημοκρατικό μέτωπο που συμμάχησε απέναντί της θα έπρεπε κανονικά να δώσει ώθηση στο καθολικό αίτημα των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Αντ΄ αυτού όμως το κύμα που φαινόταν να υπάρχει στην Ελλάδα μοιάζει να κόπασε.
Τα ερωτήματα είναι πολλά και κάποιες απαντήσεις σύνθετες:

ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ; Σε κάθε περίπτωση στα τέλη Οκτωβρίου. Θα πρέπει πλέον να ολοκληρωθεί το Καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που διεξάγεται από τις 4 έως τις 6 Οκτωβρίου, αλλά και να εκλεγεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με την πρώτη αναμέτρηση να διεξάγεται την Κυριακή 6 Οκτωβρίου και ο δεύτερος γύρος την Κυριακή 13 Οκτωβρίου.

ΤΙ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ; Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος έως το Καταστατικό του Συνέδριο, εξέλιξη που είναι η πιθανότερη αλλά όχι η βέβαιη! Σε περίπτωση που φτάσει ενωμένος το πιθανότερο είναι να συμβεί στο Καταστατικό Συνέδριό του η νέα και μεγαλύτερη διάσπασή του, καθώς είναι πιθανότατο εκτός ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ιστορικός ηγέτης του χώρου και για τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς ο καταλληλότερος να ηγηθεί ενός νέου και ενιαίου σχήματος της προοδευτικής παράταξης.

Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΘΕΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ; Όχι. Το έδειξε με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, με την εκτίμησή του ότι συμμαχίες σαν αυτή στη Γαλλία, με τεχνητές συγκολλήσεις, ...αποτυγχάνουν! Τα αποτελέσματα στο Παρίσι την επόμενη ημέρα τον διέψευσαν οικτρά, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα! Παρά την αντίθεσή του στον ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς πάντως και εκτιμώντας ότι το ρεύμα πιθανόν να μην ανακόπτεται, σπεύδει σε κάθε ευκαιρία να τονίσει ότι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος για αρχηγός από τυχόν εκλογή από τη βάση του χώρου!

ΟΙ «87» ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΝ; Εφόσον όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσουν τη μαγιά για το νέο φορέα της κεντροαριστεράς, είτε συμμετέχουν σε αυτό ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είτε μόνο του το ΠΑΣΟΚ, είτε η Νέα Αριστερά. Μεταξύ των "87" και της ηγετικής ομάδας της Νέας Αριστεράς, μάλιστα, υπάρχει ήδη ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας!

Ο ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ, Ο ΔΟΥΚΑΣ, Η ΑΝΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΛΦΙΝΟΙ: Την ίδια στιγμή πολλά στο ΠΑΣΟΚ θα εξαρτηθούν από το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μιλά άλλωστε πλέον για «ιστορικής σημασίας ανοίγματα» όπως υποσχόταν προεκλογικά, αλλά για «ενίσχυση και αμφίπλευρη διεύρυνση» του ΠΑΣΟΚ. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και ο Παύλος Γερουσίας. Ο Χάρης Δούκας όσο και αν σήμερα αναγκάζεται να μιλά κυρίως για «μεγάλο ΠΑΣΟΚ», είναι σαφές πως «πουλάει» το «μοντέλο Δούκα-Ζαχαριάδη» που του έδωσε τη νίκη στο Δήμο Αθηναίων.

Ουκ ολίγοι στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ανένταχτων προσώπων, μάλιστα, εκτιμούν πως αν ο Χάρης Δούκας κερδίσει στο ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί, μέρος στελεχών της Κουμουνδούρου θα συμμετάσχει στις διεργασίες. Με νίκη της Άννας Διαμαντοπούλου μάλλον το σενάριο του ενιαίου φορέα των «προοδευτικών δυνάμεων» δεν θα μπει καν στο τραπέζι, ενώ από τους υπολοίπους υποψηφίους μόνο ο Μιχάλης Κατρίνης μιλάει για «μεγάλη παράταξη των προοδευτικών δυνάμεων».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΗΓΕΣΙΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ; Το βέβαιο ενδεχόμενο ο υποψήφιος πρωθυπουργός σε ένα ενιαίο σχήμα να εκλεγεί από τη βάση της παράταξης που θα δημιουργηθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση το πρόσωπο που θα εκλεγεί υποψήφιος πρωθυπουργός θα αποτελεί τον εν δυνάμει ηγέτη του χώρου, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά ή όποιο άλλο κόμμα συγκροτηθεί στην πορεία.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ; Αναμφίβολα ναι. Όλες οι μετεκλογικές δημοσκοπήσεις (τελευταία η συνδρομητική έρευνα της MRB) αποδεικνύουν πως η πολιτική κατάσταση μετά τις ευρωεκλογές είναι η ίδια που ανέδειξαν οι κάλπες της 9ης Ιουνίου. Η κυβέρνηση, παρά τις προσπάθειές της, δεν μπορεί να ανατάξει το κλίμα και είναι πολύ αμφίβολο να μπορέσει να το πράξει στο μέλλον. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να μην μπορούν να κερδίσουν. Και αν για το ΠΑΣΟΚ η εκλογή προέδρου ενδέχεται να αποτελέσει αφετηρία ανασύνταξης και αντεπίθεσης, το Καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε νέα διάσπαση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η συνολική κατάσταση στο χώρο της προοδευτικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί παρά να είναι η χαρά του ...Κυριάκου Μητσοτάκη. Πότε θα ανησυχήσει το Μαξίμου; Όταν διαπιστώσει ότι η προοδευτική παράταξη ανασυντάσσεται, ενιαιοποιείται και αποτελεί απειλή για τον ίδιο όχι απλώς θα ανησυχήσει, αλλά και θα εξετάσει στα σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες!
(Το κείμενο έχει γραφτεί για την εφημερίδα "Στο Καρφί")