Οικονομία

Προειδοποιήσεις Στουρνάρα για το Ταμείο Ανάκαμψης

Προειδοποιήσεις Στουρνάρα για το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την καθυστέρηση στην εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τις επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε, μόλις το 14% των διαθέσιμων πόρων έχει εκταμιευθεί, γεγονός που επιβραδύνει τις επενδυτικές δαπάνες.

Μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση της έρευνας ΕΙΒ INVESTMENT SURVEY 2023 για την Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε τη σημασία της έγκαιρης απορρόφησης και εκταμίευσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προς τον ιδιωτικό τομέα για την επίτευξη των προβλεπόμενων ρυθμών αύξησης των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου κατά την περίοδο 2024-2026.

«Μέχρι στιγμής, το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ικανοποιητικό, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τέταρτη θέση της σχετικής κατάταξης των χωρών της ΕΕ. Ωστόσο, οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό, γεγονός που καθυστερεί τις επενδυτικές δαπάνες», δήλωσε.

Παρά τις δυσκολίες, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η πρόοδος των τελευταίων ετών και οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αντικατοπτρίζονται στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης των ελληνικών κρατικών ομολόγων στην επενδυτική κατηγορία.

«Απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων», πρόσθεσε.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι επενδύσεις σε πραγματικούς όρους το 2022 ήταν περίπου 50% χαμηλότερες σε σχέση με το 2008.

Ειδικότερα, ο λόγος των επενδύσεων προς το ΑΕΠ, ο οποίος κυμαινόταν γύρω στο 24% πριν από το 2008, κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της κρίσης και διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε 11,9% την περίοδο 2010-2020. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ, το επενδυτικό κενό στην Ελλάδα έφτασε έως 8% του ΑΕΠ για το 2019.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να σημειώσει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ, κάτι που ενισχύει τη διαδικασία σύγκλισης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδος με τα μέσα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαδικασία που διακόπηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους.