Πολιτική

Αντιπυρική προστασία, ΑΣΕΠ και Ταμείο Ανάκαμψης στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο

Αντιπυρική προστασία, ΑΣΕΠ και Ταμείο Ανάκαμψης στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο
Στην σκιά των πυρκαγιών που δοκιμάζουν τα τελευταία 24ωρα την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας, θα συνεδριάσει στις 11 σήμερα το πρωί υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο με το ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, στην οποία περιλαμβάνονται επίσης η επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και η απορροφητικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να επιχειρεί να αφήσει πίσω την εσωστρέφεια που πυροδότησε και στη ΝΔ το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, εκπέμποντας μηνύματα μεταρρυθμιστικής δυναμικής και εντατικοποίησης της κυβερνητικής ενασχόλησης με τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη και στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται επισκέψεις εντός της εβδομάδας στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας.

Χθες, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι σε λίγες ημέρες θα τεθεί σε ισχύ και ο προσωπικός αριθμός των νέων ταυτοτήτων που ουσιαστικά θα τον δημιουργήσουν οι ίδιοι οι πολίτες επιλέγοντας μέσα από την πλατφόρμα myinfo τα δύο από τα τρία ψηφία που τον απαρτίζουν συν το ΑΦΜ μας.

Όσον αφορά την αντιπυρική προστασία, μία ημέρα μετά και το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης ότι «τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και η προσπάθειά μας είναι συνεχής», ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας θα κάνει εισήγηση σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με τον καθαρισμό οικοπέδων και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών.

Ο πρωθυπουργός, που χθες διαμήνυσε ότι "μόνο αν ενώσουμε δυνάμεις, κράτος και πολίτες, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση», κάλεσε, μέσω της εβδομαδιαίας ανασκόπησης του κυβερνητικού έργου, και τους δήμους να απομακρύνουν κατεπειγόντως τους επικίνδυνους εύφλεκτους όγκους από τα υπολείμματα των καθαρισμών που στοιβάζονται έξω από τα οικόπεδα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έως την Παρασκευή είχαν γίνει σχεδόν 500.000 συνολικές δηλώσεις για καθαρισμούς οικοπέδων στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας» που αντιστοιχούν σε καθαρισμούς που ξεπερνούν σε έκταση το 1 εκατομμύριο στρέμματα», ενώ λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για την πρώτη χρονιά εφαρμογής αυτού του μέτρου με τα νέα εργαλεία δήλωσης και παρακολούθησης της συμμόρφωσης δόθηκε η προθεσμία ακόμη 15 ημερών παρότι βρισκόμαστε πλέον σχεδόν στη μέση του καλοκαιριού.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθεί επίσης το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων από το ΑΣΕΠ που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έχει ως στόχο όσες προσλήψεις εξαγγέλλονται στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού να ολοκληρώνονται μέσα στο έτος και όχι όπως γίνεται τώρα, που παίρνει δύο ή και περισσότερα χρόνια.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες για ανθεκτικές υποδομές και για βιώσιμες μεταφορές, ενώ ο αναπληρωτής υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης θα ενημερώσει για τις απορροφήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και για το πέμπτο αίτημα πληρωμής.

Στην ατζέντα δεν περιλαμβάνεται τελικά το εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει προεκλογικά ότι επρόκειτο να συζητηθεί στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του Ιουνίου.