Market Maven

Το «Προσέχουμε, για να έχουμε» της ΕΥΔΑΠ, η LAMDA Development και το ΤΜΕΔΕ, ο Στουρνάρας και η Attica Bank

Το «Προσέχουμε, για να έχουμε» της ΕΥΔΑΠ, η LAMDA Development και το ΤΜΕΔΕ, ο Στουρνάρας και η Attica Bank
Η LAMDA Development.

Δυναμικό ξεκίνημα έκανε η LAMDA Development το 2024, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα και τα οποία θα παρουσιασθούν σήμερα στους αναλυτές. Οι πωλήσεις της εισηγμένης στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024 ανήλθαν σε 141,7 εκατ. ευρώ, από 48,1 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023 και 24,8 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022. Δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια οι πωλήσεις σχεδόν εξαπλασιάσθηκαν. Από τις εφετινές πωλήσεις τα 92,5 εκατ. ευρώ προήλθαν από το έργο του Ελληνικού, όταν στο περυσινό πρώτο τρίμηνο τα έσοδα από το Ελληνικό ήταν 16,7 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τις Μαρίνες ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο 2024 σε 7,3 εκατ. ευρώ, από 6,4 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα έσοδα από τα The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos και Designer Outlet Athens ανήλθαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024 σε 26,5 εκατ. ευρώ, από 24,7 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023. Και η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική, καθώς πρόκειται για την σταθερή πηγή εσόδων της LAMDA Development.

«Προσέχουμε, για να έχουμε»

Η ΕΥΔΑΠ προέτρεψε χθες τους καταναλωτές να υιοθετήσουν μια σειρά από μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης νερού, με στόχο τη διαφύλαξη των διαθέσιμων αποθεμάτων και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργούν οι συνθήκες καύσωνα στην περιοχή της Αττικής. To Dnews.gr προχώρησε σε μια σύγκριση των στοιχείων για τα απολήψιμα αποθέματα νερού από τους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ, όπως ανακοινώνονται από την ίδια την εταιρεία σε σχεδόν καθημερινή βάση. Και τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Στις 11 Ιουνίου 2023, το απόληψιμο απόθεμα στους ταμιευτήρες του Εύηνου ήταν 49.824.000 κυβικά μέτρα, στον Μαραθώνα 27.661.000 κυβικά μέτρα, στον Μόρνο 606.855.000 κυβικά μέτρα και στην Υλίκη 397.954.000 κυβικά μέτρα, με το συνολικό απόθεμα νερού να ανέρχεται σε 1.082.294.000 κυβικά μέτρα.

Ένα χρόνο αργότερα, στις 12 Ιουνίου 2024, οι μετρήσεις δείχνουν ότι το συνολικό απόθεμα νερού στους ταμιευτήρες έχει υποχωρήσει στα 846.745.000 κυβικά μέτρα. Δηλαδή έχει μειωθεί κατά 21,76%! Στον Μαραθώνα διαμορφώνεται στα 26.858.000 κυβικά μέτρα, στο Μόρνο στα 429.156.000 κυβικά μέτρα, στην Υλίκη στα 331.876.000 κυβικά μέτρα και στον Εύηνο στα 58.855.000 κυβικά μέτρα. Σε ποσοστά η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στον ταμιευτήρα του Μόρνου, όπου το απόθεμα νερού έχει μειωθεί σε ετήσια βάση κατά 29,28%. Ακολουθεί ο ταμιευτήρας της Υλίκης με ετήσια μείωση 16,61%. Ο ταμιευτήρας του Μαραθώνα σημειώσει πτώση 2,90% σε ετήσια βάση, ενώ ο ταμιευτήρας του Εύηνου παρουσίασε αύξηση 18,13%. Οπότε, θα πρέπει σιγά σιγά να επανέλθει το γνωστό σλόγκαν της μεγάλης λειψυδρίας του 1980 - τότε που έπρεπε να γίνει ορθολογιστικότερη χρήση του νερού και να περιοριστούν οι σπατάλες- «Προσέχουμε, για να έχουμε».

Ο Στουρνάρας, το ΤΜΕΔΕ και η Attica Bank

Θα ανέμενε κανείς πως ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, θα άκουγε ΤΜΕΔΕ και θα «έτρεχε». Γιατί; Διότι το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων είναι συνδεδεμένο με τα κακώς κείμενα στην Attica Bank, επί διοικήσεως Μακέδου – Παντελάκη και ειδικά με όσα συνέβησαν με την τιτλοποίηση Artemis και τη συμμετοχή του αμερικανικού fund Ellington στη Διοίκηση της τράπεζας. Μια τιτλοποίηση που εξέθεσε την Τράπεζα της Ελλάδος ως επόπτη, διότι τελικά δεν αναγνωρίσθηκε ως εποπτικά ορθή από το SSM και τα «κόκκινα δάνεια» του πιστωτικού ιδρύματος δεν βγήκαν από τα βιβλία της τράπεζας. Και μια τιτλοποίηση που επέτρεψε στα εμπλεκόμενα funds να κερδίσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην πλάτη των μετόχων της Attica Bank, οι οποίοι έμειναν στο τέλος με τον «μουντζούρη».

Και όλα αυτά όταν εκπρόσωπος του fund Ellington – που ήταν μέτοχος μειοψηφίας της Attica Bank για ένα διάστημα- , ήταν η Ειρήνη Μαραγκουδάκη, συνεργάτιδα του κ. Στουρνάρα την εποχή που εκείνος ήταν Διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας. Τα λέμε όλα αυτά, διότι σήμερα, εν μέσω καύσωνα, διοργανώνεται το 1ο «διεθνές» συνέδριο του ΤΜΕΔΕ για το περιβάλλον, στο οποίο ο Γιάννης Στουρνάρας, θα είναι κεντρικός ομιλητής. Τα μέλη του Ταμείου των Μηχανικών δεν είναι θερμόαιμοι και δεν αναμένεται να ζητήσουν τα ρέστα από τον κεντρικό τραπεζίτη για τη σωρευτικά ζημιά πάνω από 1,1 δισ. ευρώ που καταγράφει το ΤΜΕΔΕ από την επένδυσή του στην Attica Bank.

Άλλωστε ο Κώστας Μακέδος, ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, από τη θέση του προέδρου της Attica Bank ενέκρινε την πλειοψηφία των αποφάσεων που οδήγησαν σε αυτές τις τεράστιες ζημιές. Ο κ. Στουρνάρας θα περιοριστεί να μιλήσει στα μέλη του ΤΜΕΔΕ για τη δέσμευση της Ευρώπης ως προς την κλιματική δράση, κάτι που ενδεχομένως να γνωρίζει σε μεγαλύτερο βάθος, από ότι φέρεται να γνωρίζει για τα πεπραγμένα στην Attica Bank μεταξύ 2016- 2023.

Τα αποκαΐδια της PAL

Άνω των 7 εκατ. ευρώ ήταν η αξία του εξοπλισμού της Παλαμήδης Ανώνυμη Εταιρεία Ανοξείδωτα Προϊόντα PAL, της εταιρείας το κτήριο της οποίας τυλίχθηκε χθες στις φλόγες στην Κάτω Κηφισιά. Μάλιστα, εξοπλισμός αξίας άνω των 3,1 εκατ. ευρώ είχε αποκτηθεί μόλις προ διετίας στα πλαίσια υπαγωγής της εταιρείας στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου. Η εταιρεία που στην τελευταία δημοσιευμένη χρήση είχε καταγράψει κύκλο εργασιών 23,6 εκατ. ευρώ και μεικτό αποτέλεσμα 4 εκατ. ευρώ, παρήγαγε υλικά συσκευασίας για βιομηχανίες τροφίμων, συσκευαστές και σουπερμάρκετ από διογκωμένη πολυστερίνη και PET, τα οποία είναι εξαιρετικά εύφλεκτα.

Ο δανεισμός της Παλαμήδης Ανώνυμη Εταιρεία Ανοξείδωτα Προϊόντα PAL διαμορφώνεται στα 5,7 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά σε δάνεια που έχουν χορηγηθεί από την Alpha Bank. Για τα δάνεια αυτά υπάρχουν προσημειώσεις υποθήκης 3,48 εκατ. ευρώ που αφορούν και στο ακίνητο της εταιρείας στην Κάτω Κηφισιά που παραδόθηκε χθες στις φλόγες.

Το Ίδρυμα Κοκοτού

Ο Σπύρος Κοκοτός και η σύζυγός του Ελιάνα, οι δημιουργοί των Elounda Hotels and Resorts , οι οποίοι τα τελευταία 40 χρόνια ανέδειξαν την Ανατολική Κρήτη σε high end διεθνή τουριστικό προορισμό δημιούργησαν το «Ίδρυμα Σπύρου και Ελιάνας Κοκοτού», ο οργανισμός του οποίου κυρώθηκε μόλις προσφάτως από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σκοπός του ιδρύματος είναι η προβολή του κτήματος και της οικίας του Γεωργίου Βαρούχα στις Δαφνές Ηρακλείου Κρήτης, ως χαρακτηριστικού δείγματος νεοκλασικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα, καθώς και η παρουσίαση του έργου, της ιστορικής διαδρομής και των τιμητικών διακρίσεων που έχουν λάβει τα μέλη της οικογένειας του Γεωργίου Βαρούχα.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο μουσείο κρητικής λαογραφίας, το οποίο στεγάζει μια σπάνια συλλογή υφαντών και εικόνων και το οποίο βρίσκεται εντός του πατρογονικού κτήματος της οικογένειας Κοκοτού, το Κτήμα Βαρούχα, του οποίου η κεντρική κατοικία έχει αναδειχθεί σε διατηρητέο κτίσμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Στη βάση αυτή, το «Ίδρυμα Σπύρου και Ελιάνας Κοκοτού» θα προχωρεί στη διοργάνωση συναντήσεων, συνεδρίων, διαλέξεων και επιστημονικών ημερίδων, για την προώθηση και προβολή της λαογραφικής κρητικής τέχνης και της επίδρασής της στην κρητική παράδοση. Η προσφορά λοιπόν της οικογένειας Κοκοτού στην Κρήτη είναι πλέον εκτός από οικονομική και πολιτιστική.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.