Οικονομία

Αύξηση στις ιδρύσεις ατομικών επιχειρήσεων παρά το νέο φορολογικό καθεστώς

Αύξηση στις ιδρύσεις ατομικών επιχειρήσεων παρά το νέο φορολογικό καθεστώς Φωτογραφία: pexels
Τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν σημαντική αύξηση στον συνολικό αριθμό νέων εταιρειών, που έφτασαν τις 39.000 από 34.000 πέρυσι και 27.000 πρόπερσι.

Παρά την εφαρμογή του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, η ίδρυση ατομικής επιχείρησης συνεχίζει να αποτελεί δημοφιλή τρόπο για την αποφυγή υψηλών φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2024, η δημιουργία νέων ατομικών επιχειρήσεων έφτασε τις 24.650, σημειώνοντας υψηλό τριετίας.

Τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν σημαντική αύξηση στον συνολικό αριθμό νέων εταιρειών, που έφτασαν τις 39.000 από 34.000 πέρυσι και 27.000 πρόπερσι. Ωστόσο, η ανάλυση των στοιχείων αποκαλύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης αφορά μικροεπιχειρηματική δραστηριότητα, ελεύθερα επαγγέλματα και τον πρωτογενή τομέα. Οι ανώνυμες εταιρείες, που απαιτούν μεγαλύτερα κεφάλαια, παραμένουν περιορισμένες σε αριθμό, με 450-600 νέες ιδρύσεις ανά τρίμηνο, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 1,1%-1,5% του συνόλου.

Η ενεργοποίηση του νέου νόμου για το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει αρνητικά τις νέες ενάρξεις επιχειρήσεων. Μάλιστα, οι ίδρυσεις νέων ατομικών επιχειρήσεων είναι οι υψηλότερες από το πρώτο τρίμηνο του 2021. Αυτό εξηγείται από διάφορους παράγοντες:

  • Παρά την επιβολή ελάχιστου εισοδήματος και φόρου, οι ατομικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να προσφέρουν χαμηλότερες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις σε σχέση με τη μισθωτή εργασία. Για παράδειγμα, για μικτό εισόδημα 13.000 ευρώ, ένας αυτοαπασχολούμενος επιβαρύνεται με 3.500 ευρώ ετησίως, ενώ ένας μισθωτός με 5.087 ευρώ. Από το επόμενο έτος, με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η διαφορά θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη.
  • Τα κίνητρα που δίνονται στους συνταξιούχους για να συνεχίσουν να εργάζονται έχουν οδηγήσει σε αυξημένες ιδρύσεις νέων ατομικών επιχειρήσεων. Οι αυτοαπασχολούμενοι συνταξιούχοι, όπως γιατροί και μηχανικοί, διατηρούν ανοιχτή μια ατομική επιχείρηση και επιβαρύνονται μόνο με προσαύξηση 50% επί της ασφαλιστικής εισφοράς, που μπορεί να μεταφράζεται σε λιγότερα από 150 ευρώ τον μήνα.
  • Η άνθηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει οδηγήσει στη νομοθετική απαίτηση οι ιδιοκτήτες που εκμεταλλεύονται περισσότερα από τρία ακίνητα να εισπράττουν τα έσοδα μέσω επιχειρήσεων. Ακόμα και αυτοί που διαχειρίζονται λιγότερα ακίνητα συχνά επιλέγουν την ίδρυση ατομικής επιχείρησης για να μπορούν να εκπέσουν δαπάνες που σχετίζονται με την εκμετάλλευση των ακινήτων.

Η αύξηση στις ιδρύσεις ατομικών επιχειρήσεων καταδεικνύει ότι οι πολίτες αναζητούν τρόπους να μειώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, παρά τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις.