Οικονομία

Στα «μανταλάκια» ξανά οι οφειλέτες του Δημοσίου στις 31 Ιουλίου

Στα «μανταλάκια» ξανά οι οφειλέτες του Δημοσίου στις 31 Ιουλίου
Εφορία και ΕΦΚΑ δίνουν προθεσμία έως το τέλος Ιουλίου σε όσους έχουν οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Αν δεν το πράξουν, τα ονόματά τους θα δημοσιοποιηθούν στις 31 Ιουλίου. Η λίστα, που αναμένεται να περιέχει 27.000 οφειλέτες, αντιπροσωπεύει μόλις το 1% του συνόλου, αλλά αυτοί χρωστούν το 90% των συνολικών οφειλών, που ανέρχονται σε 155 δισ. ευρώ.

Οι ειδοποιήσεις θα σταλούν τις επόμενες ημέρες από τη φορολογική διοίκηση και το ΚΕΑΟ, καλώντας τους οφειλέτες να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών (24 ή 48 δόσεις). Διαφορετικά, τα ονόματά τους ή οι επωνυμίες των επιχειρήσεών τους θα συμπεριληφθούν στη λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, η οποία θα αναρτηθεί στον ηλεκτρονικό κόμβο.

Η δημοσίευση της λίστας είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου, αλλά λόγω των πολλών αλλαγών στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, αναβλήθηκε για τις 31 Ιουλίου.

Πέρυσι, η λίστα περιλάμβανε 27.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, αλλά υπήρχαν και εταιρείες που είχαν κλείσει δεκαετίες πριν, γεγονός που καθιστούσε τη δημοσίευση των στοιχείων άνευ σημασίας. Μετά τις ευρωεκλογές και την ολοκλήρωση έργων που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να διαγράψει τις οφειλές που δεν μπορούν να εισπραχθούν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι αναγκαίο να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να «καθαρίσει» η λίστα των οφειλετών, ώστε να διατηρηθούν μόνο τα εισπράξιμα χρέη. Αυτό θα αποφορτίσει τις υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης από τους οφειλέτες που έχουν πτωχεύσει ή τους κληρονόμους οφειλετών.

Η δημοσιοποίηση θα περιλαμβάνει τα ονόματα όσων έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ προς την εφορία ή τον ΕΦΚΑ για περισσότερο από ένα έτος. Ωστόσο, εξαιρούνται οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, τελούν υπό αναστολή ή έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης, καθώς και οι οφειλές αποβιωσάντων ή ανηλίκων και των νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα.